A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 18.

Egy város lerombolásának második leghatásosabb módja

New York Cityben az ingatlanbérleti szerződéseket hosszú távra kötik, illetve sok amerikai városhoz hasonlóan a bérleti díjakat egyfajta stabilizációs célú árszabályozásnak vetik alá, ami elvileg jót tesz az üzleti stabilitásnak és a szegények lakhatásának. A szabályozott időszak lejártakor azonban piaci alapon tárgyalják újra a bérleti díjat, és ilyenkor sok minden, amit adottnak veszünk, megszűnik. Ilyen az egyik kedvenc könyvesboltom, a Strand Fulton Streeten lévő üzlete, ahol szeptember utolsó napjaiban nagyszerű új és használt könyveket lehet várásolni 1-2 dollárért (a nagy Strand megmarad, de úgy látszik, nem éri meg átszállítani, újrarendezni és árazni az itt lévő könyveket).

Greg Mankiw Assar Lindbecket idézi: az ingatlanbérleti díjak szabályzása "egy város lerombolásának a legjobb módja a bombázást nem számítva". A tulajdonosok ugyanis a feltételekben kompenzálják azt, hogy nem reagálhatnak sem a piacra, sem az inflációra, és amikor a szabályozott időszak lejár, akkor az ársokk akkora, hogy az üzletek és a szegények mégsem tudnak mással, mint a lábukkal válaszolni. Az elmúlt hetek másik hasonló története a hatvanas években az Apollo-programot idézően felépített fantasztikus óceánparti vidámpark, az Astroland bezárása, amelynek tavaly járt le a bérleti szerződése, de sikerült egy év haladékot nyernie. Én egy nappal a zárás után jártam ott fényképezni.

3 megjegyzés:

ScoTTThun írta...

Minden változik. Nem gondolom, hogy a dolgok konzerválása nagyobb boldogsághoz vezetne, mint a változásuk.

Szomorú, de csak nekünk, akik látták a régit és tartanak az újtól. Minden csak kondícuionálás kérdése.

Azért köszi a tippet, körbenézek ott jövő Januárban! :)

Antal Dániel írta...

Hát a rent control lényege, hogy egy darabig útját állja a változásnak, és utána pedig hirtelen változásokhoz vezet. Szóval egyszerre konzervál és utána rombol.

Szerintem jövő januárban már valami más bolt lesz ott.

ScoTTThun írta...

Jaja.. nem a boltot, hanem a helyet akarom megnézni a mostani bejegyzés fényében. :)