A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. március 19.

A nyugat-európaiak erős EU-elnököt szeretnének

A Financial Times jókora követ dobott az állóvízbe, amikor kimondta, hogy ideje beszélni az EU első elnökéről. A pénzügyi napilap szerkesztősége amellett érvelt, szerintem helyesen, hogy az EU első elnöke legyen élvonalbeli európai politikus. Az egyszerűség kedvéért a lap szerkesztői Angela Merkel és Tony Blair személyében jelölték meg a legjobb jobb- és baloldali jelöltet.

Az FT kampánya ma azzal folytatódott, hogy nyilvánosságra hozták az általuk rendelt nemzetközi közvélemény-kutatás adatait. Eszerint a franciák, olaszok és spanyolok háromnegyede, a britek fele szerint kell világpolitikailag jelentős személyiséget választani az EU első elnökének. A németek 45 százaléka egyetért, 47 százaléka viszont nem ért egyet ezzel a felvetéssel, ami mindenképpen elgondolkodtató. A felmérés szerint nem alakult ki egységes megítélés a lehetséges jelöltekről, de Merkel és Blair az a két személyiség, akiknek a saját országukon túl is vannak támogatóik. Például a franciák 18 százaléka Merkelt, 12 százaléka Blairt preferálná. A harmadik legerősebb jelöltnek a spanyol baloldali ex-miniszterelnök, Felipe González tűnik.

Az FT kutatásának másik érdekes eredménye, hogy az öt vizsgálatba bevont ország polgárainak a többsége helyesli Koszovó függetlenségének elismerését. Az elnöknek legalább a tagállamok 55 százalékát és a lakosság 65 százalékát képviső támogatottságot kell szereznie, a szavazáson a tagállamok képviselői vesznek részt.

Előzmény: Ki legyen az EU első elnöke?

Nincsenek megjegyzések: