A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 21.

Finnugor komment

Egy finn kommentelő írja:
"Jég alatt télen eleven halak uszkálnak.
Jään alla talvella elävät kalat uiskentelevat.

Kivistä verinen oli vävyn käsi.
Kövektől véres volt veje keze.

Árva szeme könnyel tele.
Orvon silmä kyyneliä täynnä.

Ken meni meidän edessämme?
Ki ment mi elöttünk?

Miniäni antoi voita.
Menyem adott vajat".
Tudom, hogy a finn rokonság kétszáz éve meglehetősen vitatott nemzetpolitikai kérdés - és így blogomban is kivételként szerepel - de végül is hálás vitatéma. (A példamondatokat egyébként a magyar Wikipédiában is megtaláltam).

A legújabb genetikai kutatások (itt is történtek azért nagy fordulatok az elmúlt években!) szerint a finnugor őshaza elméletben lehet valami, mert a magyarok génkészletének5 százaléka a feltételezett ázsiai őshazára emlékeztet, a lovaink pedig nem a hucul, hanem az ázsiai Akhal-teke lovakkal voltak rokonok. Igaz, a többi 95% százalék döntően balkáni és török, vagyis egészen jól beilleszkedtünk Közép-Európába.

Link: Mysli's observatory (finn, angol, magyar nyelven), magyarsággal kapcsolatos linkek.
Frissítés: a Critical Biomass nagyszerű írása a magyarok genetikai eredetéről

2 megjegyzés:

nemo írta...

A téma hálás.
A szabályos hangzóválzozásokhoz értő nyeltudósok szerint 15000-4000 ezer esztendő van a finn-magyar szvak között. BC13000 - BC2000

Ebben az időszak volt, hogy rénszarvasokat ettek a Kárpátmedencében is, sőt amikor a Kárpát medencében rénszarvast tudtak tartani ettől északabra csak jég volt.

Sok szál köt minket a finnekhez. Genetikailag (~50%-ban) viszont ők fiatal (kb4000 éves) géneket hordoznak.

Ezek a fiatal gének viszont nem találhatóak meg a magyarokban, még torgajimagyarokban (~isz 500) vagy magyararabok-ban(~isz1300) sem.

Antal Dániel írta...

Persze, és egyébként a nyelvi és genetikai rokonságnak sokszor semmi köze sincsen egymáshoz (pl. az amerikaiak angolul beszélnek, de ettől még genetikailag lehetnek igazán különbözőek az angoloktól). Ugyanígy a rénszarvasoknak is több köze van a klímaváltozáshoz és flóra változásához, mint a finnekhez vagy hozzánk, de szerintem is hálás téma!