A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 9.

Elhunyt a némafilm utolsó nagy sztárja

Elhúnyt a némafilm utolsó élő csillaga, Anita Page (1910-2008). Ms. Page tizenötévesen került a némafilm világába, és a némafilm utolsó nagy évében, 1928-ban jutott el a csúcsra az Our Dancing Daughters című filmmel. Azután jöttek a hangosfilmek, és ahogy Paul Auster nagyszerű regényéből, Az illúziók könyvéből tudhatjuk, a technológiai forradalom egy egész művésznemzedék alól húzta ki a szőnyeget. A hangosfilm egészen más színészi és rendezési technikát igényelt, és a némafilm legtöbb sztárja eltűnt a vásznakról. Anita Page egészen jól állta a sarat: a The Broadway Melodyval 1929-ben az első Oscar-díjas hangosfilm sztárja volt. 1933-ban az MGM azonban nem újította meg a szerződését, és 23 évesen visszavonult a filmezéstől. 1936-ban kivételesen szerepelt egy brit filmben, majd a kilencvenes években, nyolcvan fölött, néhány kisebb horrorfilm epizódot.


Link: Anita Page, Silent-Film Sieren, Dies at 98; A némafilmek sztárjai újra felbukkannak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak ilyenkor jut eszünkbe, ha valakit már el is feledtünk. Milyen élete van egy művésznek, akit hetven évig nem igényelnek?