A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 27.

Globális korrupciós felmérés 2008: Magyarország eredményei

Magyarország a Transparency International éves korrupciós felmérésében a tavalyi évhez képest felemásan teljesített: a listán a 41. helyről a 47-re léptünk vissza, ugyanakkor a kutatásban részt vevők által érzékelt korrupciós mértéke egy hajszálnyival kisebb, mint tavaly (5,2 pont helyett 5,1). Vagyis a helyzet lényegében változatlan. A korrupt gyakorlatok rossz társadalmi normák, beidegződések, amelyek egy év alatt keveset változnak. (A térkép nagy méretben itt tölthető le).

A helyezünk azért romlott, mert néhány országban érezhetően csökkent a korrupció mértéke. A legszembetűnőbb Csehország, amely idén már megelőzött bennünket. Ausztria és Szlovénia továbbra is jóval előttünk jár, a többi szomszédunk pedig mögöttünk. Ausztria esete különösen erősen rámutat az ilyen felmérések kulturális nehézségeire: gyakran érezzük azt, hogy ami Magyarországon korrupt gyakorlatnak minősül, az Ausztriában, némileg kevésbé kriminális felhanggal és konszenzuális alkukkal viszont már fehérnek látszik. Sok üzletember mondja, és köztisztviselőként magam is azt tapasztaltam, hogy az osztrák gazdasági gyakorlat nem tér el lényegesen a magyartól, de sokkal pontosabb informális szabályokon és kevesebb erőszakon alapszik.

Továbbra is az a véleményem: a korrupció elleni harc azt jelenti, hogy nem veszünk benne részt, sem az egyik, sem a másik oldalon.

A pontszámok és a lista itt tekinthető meg, a Transparency International jelentése pedig innen tölthető le. A magyar Transparency iroda itt érthető el. Egy régebbi kapcsolódó cikkem.
További linkek: corruption, korrupció.

Nincsenek megjegyzések: