A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. február 24.

Magyarország 2007-ben: mit mutatnak a statisztikák

A tavalyi év messze legnépszerűbb blogbejegyzése az volt, amikor összegyűjtöttem a 2006. évre vonatkozó első, előzetes éves statisztikákat. Íme, az ezévi válogatás - így éltünk 2007-ben Magyarországon. Mielőtt a kemény anyagiakra térnénk, nézzük, hogyan éltünk tavaly.

A GDP sűrűsége 10 éveMagyarország az egyre jellemzőbb, látványosan erőszakos cselekmények ellenére még mindig a világ békés országai közé tartozik. A Magyar Állam sok hiábja ellenére világviszonylatban elég jól működőnek tekinthető, sajtónk viszonylag szabad, és a korrupció szintje pedig csekély mértékben nő, de azért közép-európai viszonylatban nem vészesen magas. Ugyan a világ gazdag országai közé tartozunk, bennünket a pénz nem boldogít - nincs nálunk boldogtalanabb gazdag nemzet. A tavalyi év számomra jellemző hírei itt olvashatók.

Ahogy azt tavaly sejthettük, 2006. több tényező miatt egy demográfiailag nagyon kedvező év volt. Ma még nem látjuk a 2007. év statisztikáit, de a novemberi adatok alapján valószínűsíthető, hogy 21 ezerrel fogyott Magyarország népessége, és ezer lakosra nézve is valamivel kevesebb gyermek született mint tavaly (KSH pdf). A terhességmegszakítások és a magzati halálozások valamivel csökkentek, a csecsemőhalandóság valamivel nőtt az év során. A demográfiai helyzet azért nem drámai, mert Magyarországon ütemesen nő a bevándorlók száma, tavaly 154 430-ról 166 030-ra. A bevándorlás forrása a nemzetközi trendekkel szemben elősorban Európa, azon belül is Románia, Ukrajna és Németország, Kína és Szerbia-Montenegró, a menekültek száma és aránya elhanyagolható. (Magyar és angol demográfiai linkgyűjtemény, kép - Eszter - kérésére törölve).

A globalizáció fizikai folyamataiban való részvételünk a tavalyi évben tovább nőtt, és az emberek szintjén is egyre jobban bekapcsolódunk a világ életében. Tavaly 3 százalékkal több külföldi járt hazánkban, mint a megelőző évben, ez 39,4 millió főt jelent, ami nagyon magas szám akkor is, ha sokan csak átutaztak az országon. A magyar lakosságra 17,3 millió külföldi utazás jutott, ami 4 százalékkal magasabb az előző évi átlagnál (KSH pdf). Mindez szépen illeszkedik azokba a globalizációs trendekbe, amelyekről szeptemberben beszéltem (Globalizáció és mobilitás). Linkek: bejegyzések a világról.

Klímaváltozásra felhívó akció Nagy-BritanniábanA tavalyi évben talán minden magyar ember számára érezhető vált a klímaváltozás probélmája. A Kárpát-medence speciális mikroklímája miatt tavaly volt a legmelegebb évünk, mióta mérjük, de világszerte se sokkal maradtunk el az 1998-as rekordtól. Miközben Magyarországon pokoli meleg volt a nyáron, szeretnénk még több szén-dioxidot kibocsátani. Szervezetünket, a bennünket körülvevő flórát és faunát, de épített környezetünket is nagyon megviseli az egykre inkább mérsékelt égövi sivatagira emlékeztető klímánk. Blogomban számos egyéni, illetve közösségi cselekvési lehetőségre próbáltam felhívni a figyelmet.

Két forintos érmeA 8 százalékos infláció, vagyis átlagos fogyasztói áremelkedéshez képest átlagosan 4,3 százalékkal csökkent a keresetek reálértéke. Ez azt is jelenti, hogy a nettó keresetek 2,8 százalékkal nőttek. Magyarországon 749 ezer ember dolgozott a költségvetési (állami és önkormányzati) szférában átlagosan bruttó 206 206 forintért és 1 millió 933 ember pedig a magánszférában átlagosan 177 400 forintért. Az átlagos nettó kereset tavaly 114 100 forint volt (KSH pdf). A hosszú évtizedek óta tartó infláció legkézzelfoghatóbb jele, hogy az 1 és 2 forintos érméket idén márciusban kivonják a forgalomból.

Magyarország GDP-je, vagyis bruttó hazai terméke (ami némi módosítással a nemzeti jövedelemnek felel meg) a tavalyi évben 1,3 százalékkal növekedett (KSH pdf). Ez azt jelenti, hogy ugyan összességében valamit nőtt a nemzetgazdaság, de a világgazdaság szinte minden régiójától elmaradó mértékben. Magyarország leszakadása a nála fejlettebb negyven ország nagyobbik részétől nőtt, és Szlovákia vagy utólért, vagy lehagyott bennünket az árakkal korrigált egy főre jutó bruttó hazai termékben.

A világ második legnagyobb motorgyára GyőröttA magyar gazdaságot továbbra is a világviszonylatban is igen fejlett iparunk tartja életben. Az ipar éves szinten körülbelül 8,1 százalékkal nőtt (KSH pdf), jelentősen csökkent a bányászat, elsősorban a csökkenő ütemű útépítések miatt, a dohánygyártás és a textilipar teljesítménye. A legnagyobb növekedést a járműgyártás produkálta, 25,6%-kal, ezt követte 13,3 %-kal a villamos gép és műszergyártás. A világpiacra termelő magyar ipar fejlődése a magas hozzáadott értékű termékek (pl. Audi motorok) jelentős, és a kis hozzáadott értékű szektorokban állt be csökkenés. A jó ipari teljesítmény-adatok mögött egészséges és jelentős termelékenység-növekedés áll, vagyis miközben az ország versenyképessége stagnál, vagy romlik, az iparé inkább nő (kép: Audi Hungária)

A mezőgazdaság minden bizonnyal nagyszerű évet zárt 2007-ben a brutális aszály, illetve a tavaszi fagykár ellenére is. Az agrártermékek ára 38,1% százalékkal magasabb az előző évinél, a növényi terményeknél a növekmény 62,5 %, az állati termékeknél 11,8%. A mezőgazdaság minden jelentős költségtényezője ennél jelentősen kisebb mértékben növekedett. (KSH pdf) Vagyis aki tud védekezni az egyre szélsőségesebb és szárazabb klímánkkal szemben, az vélhetően elég jól járt.

Ipari gyártás KínábanA magyar gazdaság versenyképes- ségével kapcsolatban meglehetősen ellentmondásos kép rajzolódik ki (vitacikkem: Még meg sem száradt a minta). Amíg az állam szerepe a gazdaságban inkább rontja, mint javítja a magyar gazdaság világpiaci sikerének esélyeit, addig a vállalkozások mégis elég szépen helytállnak. A külkereskedelmi termékforgalom továbbra is negatív, de a behozatal csak néhány ezrelékkel marad el a kiviteltől (KSH pdf), vagyis a magyar vállalatok igenis találnak maguknak piacot. A versenyképességet legjobban a közpénzügyek állapota rontja, ami viszont jelentős részben a lakosság jólétét szolgálja. Ezen a területen a gazdaság számára kedvező, de a hétköznapi emberek számára kedvezőtlen változások történtek tavaly: a kiskereskedelmi forgalom összességében 3 százalékkal csökkent (KSH pdf).

Korábban: 2006: mit mutatnak a statisztikák?

15 megjegyzés:

Antal Dániel írta...

Tegnap óta kijött a legújabb népesség-becslés is. "A 2007. év során kevesebb gyermek született és több lakos halt meg, mint az azt megelőző
évben, így a természetes fogyás nagyobb mértékű volt, mint 2006-ban. A házasságkötések száma az
egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,4 százalékkal alacsonyabb volt. A népesség becsült lélekszáma
2007 végén 10 045 ezer fő volt"
. KSH pdf

Névtelen írta...

Örülök, hogy tetszett a képem és kiteted az oldaladra. -Eszter-

http://www.flickr.com/photos/pepys/

Névtelen írta...

...de azért legközelebb mindenképen szólj, mert különben megsérted a szerzői jogaimat ! Írd ki a nevemet a kép alá, ne oda, ahol most vam, mert ott nehéz észrevenni !

Névtelen írta...

Nyomatékosan kérlek, hogy jó látható helyre írd ki a nevemet képem alá ! Szüntesd meg a jogsértést ! lagalább részben ! NEM járulok hozzá, hogy bár mely másik képemet az én írásbeli hozzájárulásom nélkül megjelentsd !

Hölygeim és uraim a fenti temetőt ábrázoló kép az én művem és azt az oldal üzemeltetője, a megkérdezésem nélkül tette közzé !
Turbéky Eszter

Antal Dániel írta...

Bocsánat Eszter, mindig a flickr Creative Commons vagy blog it funkciójával szoktam képet keresni, nem tudom, hogy nem vettem észre, hogy nem járulsz hozzá a kép linkeléséhez. Töröltem, és elnézést a jogsértésért.

Névtelen írta...

Ahhoz nem járulok hozzá, hogy valaki ne szóljon, hogyha használni szeretné valamelyik képem. Egy sokszor anyagi haszonhoz is juttathatja a használót. Akár úgy,hogy mondjuk beteszi egy prospekrusba és aztán azt eladja, stb. ... a kép is alkotás, még akkor is ha valaki csak a vakvilágba fotózik minden elképzelés nélkül, persze abban az esetben rossz alkotás lesz a képe :)
Eszter

Antal Dániel írta...

Sajnálom, Eszter, ebből a blogból egy fillér anyagi hasznom nem volt, nincsen, és tényleg véletlenül raktam be a képedet, valamiért nem vettem észre, hogy már nem a Creative Commons tartományban keresek, nem fog újra előfordulni, és töröltem is a bejegyzésből.

Névtelen írta...

Cicabogár, akkor ne tedd fel a netre a képeidet...vagy ha felrakod, akkor csinálj egy oldalt, ahonnan nem lehet letölteni v. ellinkelni ... a flickr azért nem a legprofesszionálisabb oldal egy ilyen profi fotósnak, mint Te...kac-kac

Névtelen írta...

üntyü-prüntyü a netre nem azért teszem fel a képeimet, hogy akár mondjuk te letöltsed. Sérteges mást! Inkább nézz utána a szerzői jogokról szoló jogszabályoknak apukám . Lehet, hogy te nem tudod, de a fotó is alkotás, még akkor is ha Te csak dokumentálásra használod. A net nem arra való, hogy mások jogait megsértsük és gátlástalanül töltögessünk le bármit.

Névtelen írta...

Mucus,csinálsz nekem egy olyan oldalt, ahonnan nem lehet letölteni ? Vagy letöltöm majd a te képedet vagy mást, amit felteszel a netre és, ha szólsz, majd így foglak kioktatni, jó ? Nem szerettem volna személyeskedni, de ha valaki online kezd sértegetni (reklámozva a tudatlanságát a témában), akkor nem tudok mit tenni.. bár részemről a dolog lezárva.

Antal Dániel írta...

Nekem az a véleményem, hogy a netre azért kerülnek fel képek, hogy azokat egy böngészőnek nevezett program segítségével az emberek a gépük memóriájába letölthetéssék és megnézhessék. Aki nem ezért tesz fel egy képet az Internetre, az magára vessen.

Alapvetően egy fotó szerzője úgy rendelkezik, ahogy akar az alkotásáról, engedheti annak sokszorosítását, módosítását, újrafelhasználását, vagy az egészet meg is tilthatja. De akkor talán jobb, ha egy galériába viszi a képet.

Nekem jó kompromisszumnak tűnik az értékesítésre szánt képek kevésbé értékes (pl. kis méretű, kis felbontású) reprodukciójának a szabad felhasználású közlése, vagy pedig a szabad másolás joga mellett más szerzői jogi rendelkezések mellett internetes publikáció. A minden jog fenntartva az interneten szerintem értelmetlen provokáció.

Névtelen írta...

Nem értek veled egyet Dani. én például azért teszem fel a képeimet a netre, hogy közzétegyem, s minnél többen láthassák, s , hogy ha valakinek megtetszik és publikálni szeretné, akkor szoljón nekem és utána publikálhassa. Aki engedi, hogy szabadon letöltsék a képét az-az Ő baja, mert akkor nem él atörvény adta jogával és így bárki szabadon rendekezhet az alkotásával....

Névtelen írta...

Publikálhatja -elírtam :)-

Antal Dániel írta...

Ez itt teljesen off topic, úgyhogy a témának amint lesz időm, csinálok egy bejegyzést, és megpróbálom átmozgatni a hozzászólásokat is. Addig is érdemes ide átvonulni vitatkozni.

Antal Dániel írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.