A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 29.

Két tegnapi választás: Ausztria és Fehéroroszország

Tegnap egy izgalmas és egy teljesen érdektelen választás zajlott Közép-Európában. Ausztria politikai rendszere átalakulóban van, Fehéroroszországé nem.

Ausztriában a szocdem-néppárti nagykoalíció felbomlása után előrehozott választást tartottak, amelyen a két hagyományos nagypárt az 1945. óta legrosszabb eredményét érte el. Az egykori Szabadságpárt (FPÖ) három utódja összesen többet kapott mind a két nagypártnál, bár a balliberális szakadárok nem jutottak be a parlamentbe. Mivel a zöldek is leszerepeltek, legalább háromféle koalíció lehetséges, ezek közül a mostani nagykoalíció folytatása a legkevésbé izgalmas.

Fehéroroszországban ezzel szemben a Lukasenko-párti jelöltek 100 százalékos sikerrel szerepeltek, vagyis nem lehetett választani. Az OECD előzetes jelentése szerint az ország tett néhány kisebb lépést egy "választás" lebonyolításának javítására, de az eredmény nem tekinthető demokratikusnak. Annyiban meglepő a fehérorosz diktátor húzása, hogy Oroszország grúziai inváziója után sokan arra fogadtak, hogy Lukasenko megpróbálja magát a nem orosz szomszédaival egy kicsit jobban elfogadtatni, és tesz némi látszatengedményeket az ellenzéknek. De nem: a szavazatszámlálóknak is csak kevesebb mint egy százalékát adhatták az ellenzéki pártok.

Nincsenek megjegyzések: