A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 27.

Obama-McCain vita

Végre lezajlott a várva-várt elnökjelölti tévévita első fordulója. Bár az index tematikus blogja szerint a vita unalmas volt, az amerikai tévénézők az első felmérések szerint pozitívan csalódtak: a CNN felmérése szerint tízből hat néző rosszabb vitát várt, és tízből hét néző mindkét jelöltet alkalmasnak tartja a posztra. A vitát mindenki megnézheti a neten: ha valaki nem követte Amerika gazdasági ügyeit mostanában, tényleg nem lehet túl érdekes, de szerintem ez egy színvonalas politikai vita.

Általában a tévénézők szerint Obama nyerte a vitát, akit a legtöbb szempontból jobbnak is láttak. Mivel a választók egy része - egyébként meglepően kis része! - már régen eldöntötte, hogyan fog szavazni, ezért az ő véleményük kevésbé számít a végeredmény szempontjából. Azok körében, akik még nem döntöttek, 78% tartja McCaint felkészültnek a feladatra és 60% Obamát. Általában is elmondható, hogy a demokrata jelölt vezet, de a republikánus jelöltnek vannak még rejtett tartalékai és a verseny nagyon szoros.

Két karakteresen eltérő jelöltet láthattunk, annak ellenére, hogy szerintem az európaiak elsöprő Obama-szimpátiája ellenére a mi szempontunkból nincsen olyan nagy különbség a két jelölt között. Remélem, hogy legközelebb idehaza is látunk egy ilyen szintű vitát. (A vita 11 részben nézhető meg. Az első rész végén a képernyő bal alsó oldalán a Part 2-re klikkelve folytatható és így tovább).

Frissítés: a CNN oldalán megvan a teljes leirat.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Te kinek szurkolsz?