A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. július 7.

Elöregedés és versenyképesség

Valami lehet abban, hogy az elöregedő társadalmak egyre jobban rá lesznek utalva az export-orientációra, vagyis versenyképessé kell válniuk a világpiacon. Az alábbi ábrán az egyes országok medián életkora (a tipikus lakos életkora) található a vízszintes tengelyen és a Világgazdasági Fórum versenyképességi indexe a függőleges tengelyen.

Nagyon logikusnak tűnik, hogy egy idősödő társadalom külföldön keressen jövedelmet magának, ahogy a belföldi fogyasztás ereje csökken. Az is nagyon logikusnak tűnik, hogy tapasztalt és érett munkaerőre van szükség ahhoz, hogy az ember keresni tudjon a világpiacon. Ha ezek az intuícióim igazak, akkor azok a nemzetek lesznek bajban a jövőben, amelyek úgy öregednek el, hogy nem válnak versenyképessé a világpiacon. Vagyis a népesség átlagos korának növekedése akkor nem okoz gondot, ha az emberek tovább dolgoznak, és folyamatosan fejlődnek az életük során. Ez lehet a nyugdíjrendszer stabilitásának is az egyik alapja a Világbank szerint.


Magyarországot a bekarikázott narancs pötty jezi az általam készített ábrán. A térkép északnyugati sarkában vagyunk: az átlagnál versenyképesebbek, de idősebbek is. Az északkeleti sarokban lévő országoknak van a legjobb esélye arra, hogy a világpiacon erősítsék a pozícióikat: már most is nagyon versenyképesek, de a lakosságuk még nagyon fiatal. Ide tartozik India, az Egyesült Arab Emírségek vagy Malajzia. A dél-keleti blokkban olyan országok vannak, ahol a tipikus lakó gyakran tinédzser. Ezek az országok nem versenyképesek a világpiacon, igaz, egyelőre jelentős belső keresletnövekedéssel számolhatnak. A demográfiai helyzetük néha a miénkhez képest fordítottan aggasztó: az aktív korúak halandósága nagyon magas, elsősorban az AIDS járvány miatt. Ebben a csoport szinte csak a Szaharától Délre lévő afrikai országok tartoznak. Az elöregedés szempontjából a délnyugati blokk országai vannak gondban: ezeknek az országoknak úgy öregedett el a társadalma, hogy a világpiacról nem tudják bevételeiket pótolni. Az ilyen országokat többnyire elhagyják az emberek, és a hazautalt pénzekből élnek a maradók. A Balkán országai, Örményország és Uruguay tartozik ide.

Magyarország nincsen ilyen tragikus helyzetben, de még le is csúszhat eddig. Thaiföld, India, Kuvait és Omán hozzánk hasonlóan versenyképes, de a tipikus lakosuk néha húsz évvel fiatal a tipikus magyarnál! Ugyanakkor a mi "korcsoportunkban" lehet igazán kibontakozni: a csehek hasonló demográfiai helyzetben valamivel versenyképesebbek nálunk, de a világ legversenyképesebb országai közé tartozó Hong Kong, Dánia és Svájc is a miénkhez nagyon hasonló tipikus korú ország. Ezen az ábrán úgy néz ki, hogy a Balkán és Skandinávia között kell választanunk - valószínűleg gazdaság- és társadalompolitikai eszközökben. Ehhez biztos, hogy nyitott szemléletre lesz szükség. In English. További elemzés: Many Eyes Chart. További elemzés angolul: fiatal és versenyképes nemzetek, öregedő és versenyképtelen nemzetek.

Folytatás: Elöregedő nemzetek versenyképessége az olimpián

Nincsenek megjegyzések: