A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. december 30.

Az év legjobb zenéi 2008-ban

Az idei év kevésbé az új lemezekről és inkább a nagyszerű élő produkciókról szólt. Azt hiszem, kevesebb új lemezt is hallgattam, és azok sem voltak igazán jók, egyedül talán az Óriás első lemezének tudtam őszintén örülni: magyar, jól szól, és tényleg szórakoztat, bár azért még világszínvonalnak nem tartanám. Számomra nem adott sokat Haley Bonar új albuma, és nem is vártam sokat a Porthishead visszatérésétől és nem is ért kellemes meglepetés.

dEUS in Wiener ArenaNagyon nehéz megmondani, hogy mi volt az év legjobb koncertje, ugyanis három nagyszerű együttestől három tökéletes színpadi produkciót láttam. A Fountains of Wayne New Yorkban, klubszínpadon tökéletesen színes, energeikus és szexi produkció volt; a Nada Surf a Wiener Arenában feltöltően energikus, pozitív és mulattató, ráadásul nem várt nagy élmény. Az év legjobb koncertje talán mégis ismét a dEUS májusi koncertje a Flexben: egy fantasztikus rakparti klubban a Duna-csatorna parjtán, sötét, energikus, színpadon soha nem látott minőségű fénnyel és hanggal, mintha Elvisék lenyúlták volna a Depeche Mode cuccait, kicsit átcsavarták volna rock and rollra a beállítást. Bár a Vantage Point új lemez nem olyan tökéletes, mint a korábbiak, a nyolcvanas évek hangzásának korszerűsítésével a régi és az új számok is elsöprőek voltak. Az új lemezről a Favourite Game határozta meg a koncert hangulatát, és talán ez is a legjobb idei szám.

Jó volt a KulturShock az A38 hajón, az Óriás is több nagyszerű koncertet adott, jó volt újra látni a Durgast májusban, és némileg csalódást keltő volt az Iron&Wine a Szenében.

Nagyon szép még a Vantage Point két lassú száma, az Eternal Woman és az előző lemezről lemaradt Smokers Reflect, illetve telitalát a Nada Surf klippversenye, akik az egyébként szintén elég jól sikerült idei Lucky albumhoz a YouTube-on kerestek és találtak pályázaton klippet. Azt hiszem, ezzel az indie globális kulturájához is sokat tettek hozzá - ma már a közönség csinálja a zenekar klippjét, és nem fordítva. A győztesekről, a két huszonéves CardTrotter duójáról biztosan sokat hallunk még. Mint mindig, most is a dEUS-é a legjobb zenekari honlap.

A most használt ipodom számlálójában még mindig csak Fountains of Wayne számok vannak a Traffic and Weather albumról illetve a 7-8 helyen Elliott Smith Either/Or albumáról a Speed Trials és a Ballad of Big Nothing. Ezek úgy látszik, éveken át nagyszerű dalok, a tavaly is emlegetett Michael and Heather at the Baggage Claim, a címadó szám és a Strapped for Cash egyelőre felülmúlhatatlanok. Az idei évben a lejátszómba került dalok közül a Durgas Song to A Drinking Friend című dala került az élmezőnybe, illetve még sokat hallgattam ugyancsak erről az albumról a Wish I Could című számot. A Nada Surf a Whose Authorityvel került be a top százba. A legtöbbet hallgatott magyar dal az Amber Smith örökzöld Pozitívja, a második helyen az Óriás Gyémánt-szén féle anyagok halmaza áll.

Összességében 2008. számomra nem hozott átütően új zenéket.

Az év legjobb zenéi 2007-ben, 2006-ban, 2005-ben és 2004-ben.

Nincsenek megjegyzések: