A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. február 18.

Magyarország ma: mit mutatnak a friss statisztikák?

Az év talán legjobb híre, hogy lényegesen mérséklődött a népességfogyás üteme. Magyarország lakossága 10,067 millió fő, ebből viszont sajnos 3,953 millió fő állt alkalmazásban. A bruttó átlagkereslet 7,9%-kal, a nettó az adóemelések miatt 7,4%-kal nőtt. Az év végén átlagosan 6,5%-kal voltak magasabb az árak az előző év véginél, vagyis a lakosság reáljövedelme enyhén emelkedett. A munkanélküliség 7,5%.

Magyarország bruttó hazai jövedelme (GDP) 3,9-4,0%-kal növekedett 2006-ban. A magyar ipar ismét jól teljesített, növekedése az előzetes adatok szerint 10,1% volt. Az év végén az ipar belső piacain 9,2%-kal voltak magasabbak az árak, a külpiacokon 1,1%-kal nőttek a magyar termékek árai. A fontosabb mezőgazdasági növényekből termelt mennyiség általában csökkent, leginkább a cukorrépáé. Ennek a növénynek addig volt értelme, amíg Európa cukorból önellátó akart maradni, és dotálta a termelését, 2006-ban azonban ennek a majdnem kétszáz éves időszaknak a végét határoztuk el. Nem függetlenül az energia-függőségtől és a klímaváltozástól 18,1%-kal nőtt a termelt repce mennyisége, amiből többek között bioüzemanyag készül. Elvileg a jövedelmezőségnek viszont nőnie kellett: a termények ára 18%-kal, az állati termékeké 4%-kal nőtt, a 7,1%-kal emelkedtek, vagyis a növénytermelők jövedelmezősége nőtt, az állattenyésztőké viszont elég drámaian csökkent.

Ezek fényében nem meglepő, hogy magyarország külkereskedelmi mérlege valamennyit javult: forintban számolva 24%-kal, euróban számolva 16%-kal ért többet az exportunk, és csak 22%-kal, illetve 14%-kal importáltunk többet. Összességében az ország még így is éves szinten 547 milliárd forinttal nagyobb értékben importált, mint exportált.

A magyar turizmus nem zárt valami jó évet, amihez egészen biztosan hozzárjárultak a budapesti zavargások. Valamivel kevesebb vendégéjszaka volt, és az árak emelkedése is az infláció alatt maradt. Forrás: KSH

A képhez hozzá tartozik: Magyarország a világ leggazdagabb területeihez tartozik, a 44. legszabadabb nemzetgazdasága van, és ha lassan is, de felzárkózóban van az EU átlagához.

Íme, a 2007. évi frissítés.

2 megjegyzés:

Andrea Gerák írta...

Köszi!

Es jo a blogod!

Antal Dániel írta...

Úgy látom, ez a cikk örökifjú, úgyhogy lassan összeszedem az első negyedév legérdekesebb statisztikáit, itt van néhány bennünket is érintő nemzetközi statisztika, amit azóta tanulságosnak találtam:


Statisztikai cimkés bejegyzések


Gazdasági szabadság és bruttó jövedelem a világban

Magyarország tragikus demográfiai helyzete mögötti statisztikák