A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. december 26.

Az év legjobb zenéi 2007-ben

2007. hosszú idő után nem csak a világban, de Magyarországon is nagyszerű zenéket hozott - bőséges évünk volt. Tökéletes albumot nem találtam, viszont a daltermés a legjobb esztendőkhöz illő!

Az év lejobb dalait ismét a Fountains of Wayne írta. Ezeknél a fiúknál szebben, jobban ma senki nem ír dalokat a független zenében. A Traffic and Weather nem önismétlő, a korábbi lemezeken továbblép (a Slate.com idei listáján a kilencedik helyezett), de albumként számomra nem tökéletes, becsúszott egy-két szám, amit szívesen továbblapozok. Mégis itt vannak az év kincsei: A Michael and Heather in the Baggage Claim az indie líra csúcsa, az elmúlt évek legszebb gyöngyszeme, minden szava tökéletes. A zenekar a szomorkás lírai dalokban volt idén nagyon erős: Seatback and Traytables, I-95 (ami 54. helyen bekerült a Rolling Stone idei top százba). Másfelők meg ott vannak az idei bulikban nélkülözheteten powerpop dalok, a Traffic and Weather, a Strapped for Cash, a New Routine, és persze egy kedves klip, a Someone to Love.

ÓriásIdehaza is megmozdult valami a föld alatt. Egyrészt EP-vel rukkolt elő az Óriás, ami még nem tökéletes lemez, de van rajta legalább három nagyszerű szám, a Másfelé néz (mp3) , a Vércukor (mp3) és a szexi Gyémánt-szén féle anyagok halmaza (mp3). A bulikon magyar indiezenekar talán soha sem szólt ilyen jól, a szövegek rendben vannak, és a meglehetősen rockos hangzás mellett felsejlik az a magyar alternatív hagyomány, ami egyébként a kilencvenes években a teljes zsákutcába jutott. Ugyanebből a gödörből mászott Lovasi András is az új zenekarával, a Kiscsillaggal, akik (az Óriással) nagyszerű koncertet adtak az A38 hajón. Be kell vallanom, hogy gimnazista koromban nagy Kispál-rajongó voltam, aztán az egészet meguntam, bő évtizede nem láttam, nem hallottam őket. A Kiscsillag egy érettebb, jobb produkció, és egyben egy nagy kísérlet arra, hogy az ember mindent újrakezdjen. Megéri! Lovasi András az előző zenekarával megújította a magyar könnyűzene szövegvilágát, fordulatai egy erős költőhöz hasonlóan épültek meg nyelvünkbe. Most visszament ahhoz a gitároshoz a gimibe, akit Kispálra cserélt, és csináltak egy lemezt. A dalok egy része nagyszerű, néhány gyengébb, egy-kettő meg olyan ordenáré, hogy ajándéknak nem ajánlanám a lemezt. A felvétel magyar gitárzenéhez képest fantasztikusan jól szól. A Ha én lennék legalább annyira nagyszerű táncdal, mint a Kicsit szomorkás feldolgozása, a Menetszél egy különösen finom politikai szatíra 2010. reménybeli Európai Kulturális Fővárosából, a Tűkön táncol pedig egy deuszos hangulatú lassú szám, tökéletes magyar szöveggel és a nemzetközi indie élvonalba tartozó zenével, borsózik tőle a hátam. Mindkét produkcióban az tetszik, hogy a nemzetközi gitárzene hangján szólal meg, de visszacsempészi az eredetiséget abból a magyar táncdal és magyar alternatív hagyományból, ami szövegében és főleg zenéjében is csak jobb híjján állt meg a maga lábán. Újra van olyan hazai rockzene, amit érdemes hallgatni!



Az év koncertje minden kétséget kizáróan a Soil & Pimp fellépése volt az A38 hajón. A hat japán művész fellépése hangulatában számomra leginkább az 1993-as Bizottság koncertet idézte, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezek a művészek mesterei hangszerüknek és teljes mértékben össze vannak szokva. Mivel a jazz általában teljesen hidegen hagy, sem lemezen, sem élőben nem hallgatom, a koncert egyben életem egyik legváratlanabb zenei meglepetése volt, teljesen magával ragadott. A színpadi látvány, a vidámság, a zene: keressétek az alkalmat a zenekarral való találkozásra!

A tavalyi év számlájára írható, de idén fedeztem fel Barzin nagyszerű lemezét, ami albumként is tökéletes, illetve Haley Bonar dalait. A Lure the Fox a vége felé egy kicsit leül, bár sokadszor is kedvem lapozgatás nélkül hallgatni, de a Ransom és az Us azt sejtetik, hogy ez a fiatal lány nagyon-nagyon sokra foga vinni. Mayday című harmadik albuma jövő márciusban jelenik meg - az elvárásaim nagyon magasan vannak, csakúgy, mint Barzin jövőre várható harmadik lemezével kapcsolatban. Haley Bonar átvette a Cardigans helyét, és az iPod számlálóján a harmadik helyet a Fountains of Wayne és Elliott Smith után, akit furcsa módon csak idén fedeztem fel, ezért volt mit pótolnom.

Ha az idei trendek folytatódnak, 2008-ban nagyszerű lemezeket fogunk hallgatni: Barzin, Haley Bonar, az Óriás, és a dEUS is új albummal készülnek az újévre!

Az év legjobb zenéi 2008-ban, 2006-ban, 2005-ben és 2004-ben.

Indie áttekintő, az összes indie bejegyzés, indie.hu, indie linkek.

Nincsenek megjegyzések: