A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. március 26.

Bookcrossing - veszíts el egy könyvet!

Végre Magyarországra is megérkezett egy kedves globális játék, amelyben emberek könyveket olvasnak el és hagynak el egymásnak. A játékhoz kell egy kritikus tömeg, amelynek megszerzésében saját, dedikált könyveikkel segít Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt „Léna” Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás, Závada Pál. Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai pedig felállítottak egy blogot és adatbázist, ahol az elhagyott könyvek sorsát nyomon lehet követni. Nyilván a dolog akkor válik érdekessé, ha elég könyv kerül a rendszerbe, és a megtalálók elolvassák a könyveket, regisztrálják a megtalálás adatait a rendszerbe, és visszaengedik a könyvet a körforgásba, illetve, ha a regisztrált játékosok elkezdenek a könyvekről beszélgetni.

A legnagyobb nemzetközi hálózat, egy nagy könyvtár forgalmával vetekedő bookcrossing.com 130 országban 657 ezer regisztrált olvasóval működik. A tíz legtöbbet megtalált lista alján egy Bill Bryson kötet található 57 megtalálással, a tetején pedig egy német könyvbarát kiadvány 295 megtalálással. Az AuthorCrossing kapcsolódó rendszerben pedig önjelölt szerzők is megpróbálhatják kiadatlan műveiket becsempészni a rendszerbe. Magyarországon három könyv került eddig a rendszerbe, köztük Khaled Hosseini nagyszerű Papírsárkányok regénye angoul.

Szerintem ez egy nagyon kedves kezdeményezés, szóval érdemes megfontolni egy-egy kedves könyv ajándékba kapott másodpéldányának, vagy egy jobb Magyarország útikönyvnek a szabadon engedését!

Korábban: Kacsák a globális fürdőkádban, pénzkövető játékok, az etikát jobban lopják.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon jó kezdeményezés, annak ellenére, hogy egy kicsit könyvmániás vagyok, és a kedvenc könyveimet még másodpéldányban sem szeretem elajándékozni... (De szívesen találnék ilyen könyveket. :))

Antal Dániel írta...

Akinek ilyen könybirtoklási mániája van, annak a harmadpéldányokon túl még egy dolgot ajánlanék: az antikváriumok vevőcsalogató dobozaiban néha lehet találni a 100 forintos könyvek között olyan jó könyveket, amit az ember azért hagy ott, mert nincsen jó állapotban, úgyis megvan egy vagy két példányban a családban. Én ilyenkor sajnálom, hogy egy jó könyv rossz helyen van, és most lesz egy ürügyem arra, hogy egy százassal kiváltsam.

Névtelen írta...

Szia,

én már több éve Bookcrossing-olok és bizton állíthatom, hogy nem csak három könyv van a vadonban. Nálam is van most éppen egy és 4-5 könyv szabadoneresztését tervezem a közeljövőben. Sokszor külföldiek engednek szabadjára könyveket Magyarországon. Van, hogy egy Magyar könyv külföldön kezdi meg vándorlását. Nagyon izgalmas, érdekes, és olvasmányos időtöltés. :)

Vadászatra fel!

Antal Dániel írta...

Lehet, hogy valamit annak idején nagyon elnéztem... a BookCrossing mai statisztikája szerint az utolsó 3 napban hagytak el 3 könyvet Magyarországon. Az orosházi kísérlet is úgy néz ki, hogy elég szépen beindult, komoly adatbázisuk van, és 399 ember van az iWiW klubjukban.