A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. augusztus 11.

Kacsák a globális kádban

Curtiss C. Ebbesmeyer óceánkutató 1992. január 10. óta követ 28800 darab fürdőkádba való kacsát, teknőst, békát és hódot. A játékállatok egy balesetben kerültek a Csendes-óceánba a vasárnap-hétfő vonalon. A játékokat azóta is a Föld legkülönbözőbb pontjain, Angliában, Új-Zélandon, Brazíliában, Németországban veti partra a tenger (ha valaki talál egyet, írjon e-mailt Ebbesmeyernek)! A kacsák, teknősök, békák még csak nem is fakulnak, csak néha törnek, a hódok piros színe azonban eltűnt tizenöt év alatt.


Az érdekes nemzetközi játék valójában két nagyon fontos kutatási célt szolgál. Egyrészt a műanyagállatok mozgása a nagy számok és a hosszú miatt fontos empírikus adatokat szolgáltat Ebbesmeyer OSCURS (Ocean Surface CURrent Simulator) óceán-áramlat szimuláló programjába. Másrészt a kísérlet a műanyagszemetek lebomlásának - fizikai és kémiai eróziójának - is fontos kísérletévé vált. A kutató cikkét nem rég közölte a Wall Street Journal. A kutatás teljesen önkéntes, magánadományokból és a tengerpart hordalékát kutató emberek által szolgáltatott adatokból működik.

Bár a legnagyobb mintás és kétségkívül legérdekesebb kísérlet a fürdőszoba-kacsás, Ebbesmeyer ezen kívül egy hasonlóképpen elveszett 33000 darabos Nike cipőrakományt is követ. A cipők darabja 100 dollár, és mivel teljesen műanyagból készültek, a megtalálok (ha van szerencséjük egy párt kifogni valamelyik parton) hordhatják is azokat. Érdeklik még a palackba zárt üzenetek is, és a különféle tájakról elindult hordalékfák.

Nincsenek megjegyzések: