A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. szeptember 16.

Indie ajánló - a füst mindig kitisztul

Az elmúlt hónapokban az egyik legfontosabb tájékozódási pont az indieben számomra az Indiefeed washingtoni podcast volt, napi egy nagyszerű indie számmal. Az Indiefeeden vannak persze olyan zenék, amelyek nem fogják meg az embert, de azért érdemes néhány hónap elteltével minden számot legalább egyszer újrahallgatni, mert a füst néha tényleg kitisztul... A feed tökéletes bizonyítéka annak, hogy az indie ugyan kialakított egyfajta kánont, de a függetlenség mindig nyitva hagyja az új utakat is. Erről a szcénáról 2007-ben ugyanolyan lelkesítő zenék tudnak felbukkani, mint 1997-ben, ami a decentralizált szubkultúrák sebezhetetlenségének ékes bizonyítéka :) Szóval a zenei szabadság kis köreiből merítő feeden keresztül ismertem meg Barzint (ajánló: Let's Go Driving) és Haley Bonart ("..the smoke will always clear, but..." itt a Ransom, ami rabul ejtett), amelyek bekerültek a kedvenc előadóim közé.

Ha valaki új zenéket keres, ezeket az indie zenekarokat, nagyjából erősorrendben biztos szívvel ajánlhatom: Buildings Breeding (sláger: Beesting - az egész lemez ilyen lágyan pszichedelikus), Warm in the Wake ("and my approach to it is you wanna solve it"), Snowden (egy év múlva biztos illik majd ismerni), Tom Langford (akusztikus indie pop), Dylan in the Movies (nagy emberek segítik őket - ajánló: City Skies), The Monolith, a nem éppen eredeti, de nagyszerű indie-standardokat játszó svéd David and the Citizens is, a Sodastream illetve futottak még az Easy Anthem, a női new wave kedvelőinek a Mirah és a britpoposoknak a Bear Colony és a Band of Horses - errefelé már elég gyengén tájékozódom.

A független akusztikus/countrynépzene kategóriában a nyugat-ausztráliai Pete Stone mozgatott meg legjobban - a Golden Frontier gyönyürű: "...how did I end up here?" -, The Starlings TN ("...once in a life every boy will be missing a girl..."), Brett Dennen (világbéke és szeretet), bejöhet még a Oakley Hall, Shearwater, Annuals, Et Ret, szintén nagyjából erősorrendben, azt hiszem itt kevésbé érzem a mértéket mint az indie zenekaroknál, de mondjuk egyis sem egy Iron&Wine vagy Lambchomp. Műfaji megjelölés nélkül izgalmas Kaherine Whalen. Mikey Avalon számomra behatárolhatotlan, de az erotikusan túlfűtött Jane Fonda az egyik legerősebb szám ami valaha fenn volt az Indiefeeden, elengedhetetlen gitártémával.

Az Indiefeedre az iTunes boltban is fel lehet iratkozni, annak dacára, hogy a forintzónából az Apple nem fogad el megrendeléseket. Ha valaki a bolton keresztül tölti le az Indiefeedet, adjon nekik egy ötcsillagos értékelést, esetleg pár meleg szót, hogy fennmaradjon a listán. Ha pedig bárkinek bármi megosztanivalója van ezekről a zenekarokról, vagy tud ajánlani hasonlókat, küldjön egy kommentárt. A múltkori kör nyomán bukkant fel a Sigur Rós - nekem egy kicsit túl izlandi, de hálás vagyok, hogy megismerhettem! Képek sorrendben: Haley Bonar, Buildings Breeding, Pete Stone. Még több indie.

Nincsenek megjegyzések: