A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. szeptember 15.

A százdolláros laptop ára 188 dollár

Az X0-ra átkeresztelt híres százdolláros laptop, ami kurblival is feltölhető akkumlátorral, és gyerekek által is használható operációs rendszerrel van felszerelve, az idénre tervezett tömeggyártás kezdetére még mindig 188 dolláros (34500 forint) költségszintnél tart. A projektvezetők szerint ezzel együtt is három millió darab egységre van megrendelésük, például minden líbiai és brazil gyerek a beiratkozáskor kapni fog egy ilyen laptop számítógépet. Magyarországon eddig nem került szóba, hogy ingyenes tankönyv helyett ingyenes számítógépet kapjanak a gyerekek, Indiában viszont igen, de ők sokalják a 100-188 dollárt: állítólag ott 47 dollárból is ki fogják hozni a számlát. Nagy verseny lesz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sok helyen hallottam már erről a 188 USD -s laptop -ról. Azonban még sehol sem láttam, hogy bárhol is kapható lenne. Először ha jól tudom 200 USD -ként híresztelték kizárólag a fejlödő országok számára (s ebből a szempontból Magyarországot fejlett országnak tartották). Na már most olvastam azt is, hogy Michigan környékén is kapható . . . ott is jártam ám, mert volt arra dolgom, de még csak nem is hallottam ilyen vásárlási lehetőségről. Szóval nem tudom, mennyi ennek a realitása. Dani, Te tudsz erről konkrétumokat? Barinőmnek vennék egyet az ziher :)

Antal Dániel írta...

Még csak most indul ősszel a tömeggyártás. Az eredeti üzleti terv az volt, hogy vagy országok rendelhetnek gyerekeknek 100 dollárért, vagy a gazdag országok lakói vehetnek kétszázért, és a száz profitból egy szegény országban lakó rászoruló gyerek is kap egyet. Ha jól értem az eseményeket, két gond is van: egyelőre nem tudják 188 dollár alá szorítani a gyártási költséget, illetve annyi ország jelentkezett be, hogy hosszú időre le van kötve a gyártási kapacitás.

Most ez a hivatalos helyzet: Laptop Foundation