A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. szeptember 26.

Hosszú távon megéri

Két nagyon jó hír is napvilágot látott a magyar gazdaság állapotáról az elmúlt napokban: mind az üzleti környezet megítélése, mind hazánk korrupciós megítélése javult. Ezek a tényezők pedig a tapasztalatok szerint hosszú távon, tartósan magasabb gazdasági növekedést és jólétet tudnak megalapozni. Vagyis a korábbi versenyelőnyünk a régióban megtorpant, és jelenleg a környező országok mind gyorsan növekednek, Magyarország azonban egy fájdalamas stabilizáció mellett megint egy pár dologban beelőzte a régiót. Az üzleti környezet tekintetében elsősorban a cégalapítás jelentős megkönnyítése miatt Magyarország a 66. helyről a 45. helyre ugrott előre, ezzel megelőzve Csehországot és Lengyelországot. (Szlovákia a 32. helyen áll). A korrupció dolgában az elmúlt évek 40-42. helyeiről holtversenyben Ciprussal holtversenyben 39-40. helyre léptünk előre. A regionális versenytársak mögöttünk állnak: Csehország (41), Szlovákia (48), az antikorrupciós hisztériát megélő Lengyelország (61), Románia (69). Hiszek abban, hogy a többiek magasabb növekedésének egyik oka, hogy most lépték meg azokat a rövid távon ható gazdasági rendszerváltó lépéseket, amelyeket mi tíz-tizenöt éve. Az intézményi alapok javítása rövid távon keveset hoz a konyhára, de hosszú távon egy magasabb növekedési pályát és kevesebb visszaesést biztosít. A Versenyképességi Kerekasztalnál én továbbra is az ilyen intézményi, hosszú távon ható tényezők javítását fogom javasolni.

Népszabadság: Nagy ugrás a középmezőnyben

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én laikusként csak azt nem értem, ha a környezö államok "most lépték meg azokat a rövid távon ható gazdasági rendszerváltó lépéseket, amelyeket mi tíz-tizenöt éve", akkor miért nagyobb Szlovákia egy före esö GDP-je, mint Magyarországon. Ha 10-15 évvel elöttük járnánk, akkor nem az lenne logikus, ha ennek lenne nyoma a föbb gazdasági mutatók összehasonlításánál?

Névtelen írta...

Hajrá!

Antal Dániel írta...

Szlovákiában csak pár éve indult el a privatizáció, ami a legalapvetőbb intézményi reform. Az egy főre jutó GDP nem magasabb, mint nálunk, igaz, lehet, hogy jövőre magasabb lesz - most értek utól bennünket. Az itt idézett mutatók is gazdasági mutatók, az egyikben lényegesen jobban állunk mint Szlovákia, a másik tízben (a Világbank tíz mutatót hozott nyilvánosságra) van ilyen is, olyan is - Csehországnál és Lengyelországnál pedig ezek a mutatóink általában jobbak. De persze sok egyéb szempontot is figyelembe kell venni: például a magyarok keveset, és kevesen dolgoznak, a nemzeti jövedelem szempontjából ez sem elhanyagolható különbség.

Antal Dániel írta...

Egyébként itt vannak az adatok:

- egyes országok bruttó nemzeti terméke (GDP), euróban
- egy főre jutó reál GDP növekedés
- ugyanez vásárlóerővel kiigazítva

Névtelen írta...

Ha jól értem, akkor a jelenlegi magyar gazdaság potenciálisan sokkal jobb teljesítményre képes és ami az egy före esö GDP formájában manifesztálódik, az csak a felszín?

Az itt idézett mutatók rövid idö alatt drasztikusan feljavíthatóak [mi vagyunk a bizonyíték], de az egy före esö GDP listán nem lehet 20 helyet ugrani 2 év alatt.

[Ha a kérdéseim furcsák, az tényleg csak a tudatlanságomból fakad. :)]

Antal Dániel írta...

Úgy gondolom, hogy a hosszú távon csak a tisztességes munkával lehet előre jutni... Szerintem ahogy egy egyén gazdagságát sem az határozza meg, hogy éppen mennyit keres, úgy egy nemzetét sem. Én örülök, hogy két hosszú távon érdekes mutatónk javul.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Melecske Ákos írta...

Névtelen,
menj el lécci a szociális érzékenységgel az édes búba!

Ha valaki leírja, hogy a magyarok keveset és kevesen dolgoznak, akkor attól még nem szociálisan érzéketlen.

Látod, ez az egekig magasztalt szociális érzékenység végül is a LUSTASÁG dicséretében és védelmében merül ki. Próbálj kilépni a "ki milyen párthoz tartozik" sablonjaiból és egy cseppet gondolkozni, lécci!

Antal Dániel írta...

Némi hezitálás után úgy döntöttem, hogy a névtelen beszólást törlöm. Az alpári bejegyző egyrészt pártosságomra gyanakszik, azért, mert örülök a korrupció csökkenésének és a cégalapítás megkönnyítésének, továbbá szociális érzéketlenséggel vádol, hogy miért, nem tudom. De ez az én blogom.