A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. május 28.

Globális korrupciós felmérés 2007: Magyarország eredményei

Megjelent a Transparency International nemzetközi korrupciókutató intézetének a tavalyi évre vonatkozó felmérése, a Global Corruption Report 2007. A TI Magyarországot egyre korruptabbnak látja: korrupciós indexünk 2004-ben 4,8 volt, egy évvel később 5,0 és most pedig már 5,2. Ezzel a méréssel a 42, majd három országgal holtversenyben a 40. és most a 41. helyet értük el a világon. Magyarország környezetében a legkevésbé korrupt ország Ausztria (11), Észtország (21), Szlovénia (28), a többi régiós versenytársunkat nálunk is korruptabb országnak látják: Csehország - Litvánia (46), Lettország- Szlovákia (49), Bulgária (57), Lengyelország (61), Horvátország (69), Románia (84).

Magyarország helyzete ambivalens: a térség egy részével szemben jelentős a versenyelőnye, de gyorsan szakad le Ausztria, Szlovénia és Észtország mögött, és Magyarországon az elmúlt években érezhetően nő a korrupció. A térségünkben mögöttünk kullogó országok néha a harmadik világ szintjén állnak. A 41. legeredményesebb nemzetgazdaságunk van, és a 41. legkevésbé korrupt ország vagyunk - a korrupció szintje jelenleg inkább a helyben járáshoz, mind az előre lépéshez mért.

A jelentésben olvasható néhány kutatási összefoglaló. Csehországban megpróbálták megmérni, hogy mennyivel vásárol az állam és az önkormányzat drágábban, amikor csak egy cégtől kér ajánlatot: 14,7%-kal illetve 13,5%-kal. A hazai "sejtéseinkkel', a pletykákkal ezek a számok konzisztensnek tűnnek. Egy másik elemzés bemutatja, hogy a korrupció szintjének a növekedése jelentősen csökkenti a befektetéseket, és hosszú távon a növekedést is, hiszen akinek van, a pénzét szívesebben viszi tiszta helyre.

Ismét elkészítettem a régi, jól bevált ábrát az egy főre eső nemzeti jövedelem, a boldogság és ezúttal a korrupció kapcsolatáról. A vízszintes tengelyen balról jobbra az emberek jövedelmének vásárlóértéke, a függőlegesen alulról felfelé, hogy mennyire érzik magukat boldognak. Az adatok nem túl frissek, de ma is elég jól reprezentálják az egyes országokat. A nagyon korrupt országokról többnyire nincsenek felmérések, ezért a világ legvacakabb helyeiről kevesebbet tudunk, mint azokról, ahol az emberek gazdagok és boldogak: ezeken a helyeken szinte nincsen korrupció. A térképen zöld jelzi azokat az társadalmakat, amelyek 2006-ban a legkevésbé voltak korruptak. Ezek egyben egytől-egyig nagyon gazdag és boldog országok. Sárgával jelöltem Magyarországot, korrupcióra való további méricskélés nélkül. Piros jelez néhányat napjaink legkorruptabb társadalmai közül. A lényeg: a korrupció a jólétnek és a boldogságnak is gátat vet. Nem szabad részt venni benne.

További linkek: corruption, korrupció.
Frissítés: A 2008. évi eredmények

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó kis írás, gratulálok! :)
Azért az nem olyan jó, hogy még Észtország is jóval kevésbé korruptabb nálunk...

Andrea Gerák írta...

Ez nagyon jól megmutatja az ország állapotának egyik alapvető okát.

Úgy látszik, sokaknak könnyebb siránkozni, meg a másikra mutogatni, mint becsületesnek lenni...

Antal Dániel írta...

A felmérés szerint Észtország sokkal kevésbé korrupt nálunk.

Névtelen írta...

Kicsit még továbbgondoltam én is a témát:

http://nagyapo.blog.hu/2007/06/05/csaladi_boldogsag_es_okonometria

Névtelen írta...

mondom itt:

http://nagyapo.blog.hu/2007/06/05/csaladi_boldogsag_es_okonometria