A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. szeptember 12.

Előrejelzett vándorlási irányok Európában

A Népszabadság szeptember 1-i száma ismertette a Berlini Népesség- és Fejlődési Kutatóintézet európai regionális demográfiai előrejelzését. Az ábra a jellemző vándorlási irányokat mutatja be 2006-ban. Az egyes régiók hosszú távú versenyképességét jelző népességmegtartó képesség alapján első helyen Reykjavík áll (lásd az izlandi blogot az okokról) és a jelenleg is nyitott Nagy-Britannia várhatja a legnagyobb népesség-többletet, amely, ha Törökország nem válik EU taggá, 2060-ban a legnépessebb tagja lesz az Uniónak. Magyarországnak 8,7 millió lakost jeleznek előre - és hozzánk, mint tudjuk, elég nehéz bevándorolni, tavaly pedig negatívba fordult a korábban pozitív migrációs egyenletünk. A régiók listáján 285-ből 168. helyen áll Közép-Magyarország Budapesttel együtt, miközben Prága a 95. és Pozsony környéke a 138. helyet szerezte meg.Egyébként Európát a bevándorlók sem mentik meg az elöregedéstől. A népesség bevándorlással és hosszabb élettartammal együtt várhatóan 2035-ig nőni fog, aztán elkezd abszolút mértékben is csökkenni.

Korábban: Elöregedő nemzetek versenyképessége

2 megjegyzés:

Virgonc Art Studio írta...

Lefelejtették a térképről a hazánkból menekülő orvosokat,művészeket,tanárokat,stb...
Itt hazánk helyén egy nyilakból álló,sokágú (az ágak számát mindenkinek egyéni fantáziájára bízom)csillagnak kellene állnia.

Antal Dániel írta...

Azt hiszem, hogy a tipikus magyar kivándorló nem diplomás, de valóban, a térképről nem derül ki, hogy milyen drámai ez a migrációs és demográfiai folyamat. Kár, hogy keveset beszélünk róla.