A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. december 1.

Az Economist alelnöke Magyarországról

Kedvenc lapom, az Economist lapcsoportjának alelnöke és nagyszerű elemző részlegének vezetője, Dr. Daniel Thorniley adott interjút a portfolio.hu-nak. Thorniley elég pozitívan értékeli a gazdasági kilátásainkat, és meglehetősen negatívan a politikai rendszerünket.
Gazdasági szempontból [...] viszonylag jól sikerült a kormányzati kiigazítás. A cél ugye az volt, hogy csökkentsék az államháztartás hiányát és ez történik most. Mindenki azt várta, hogy a strukturális reformok (nyugdíjrendszer, egészségügy) lelassulhatnak, és ez meg is történt. [...] Úgy látom, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök [...] olyan szabályokhoz [...] szeretne elfogadtatni Magyarországon, amik nem engedik az éppen hatalomra kerülő kormányokat a költségvetéssel játszadozni. Ez jó irány lehet Magyarországon is, mert a világon minden kormány megpróbálja "megvenni és megkenni" az embereket a választások előtt. [...] Bár ez általános gyakorlat az egész közép-európai régióban, valószínűleg Magyarország a legrosszabb példa arra, hogy mekkora méreteket ölt ez a politikai-gazdasági "megvesztegetés". És ebben minden magyar politikai párt vétkes.[...] Minden magyar politikus rendkívül ügyesen hazudott.

Ha összedjük magunkat, akkor viszont újra utólérhetjük azt a gyorsan fejlődő közép-európai régiót, amelynek valaha éllovasai voltunk, és akár 2012-2013 körül csatlakozhatunk az euró-zónához is.
Közép-Európa magja - Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, még Magyarország is, ha összeszedi magát, Románia - nagyon erős gazdasági és pénzügyi helyzetben van. Ezeknek a piacoknak egy részén a növekedés nagyon erős, az infláció alacsony, a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiánya alacsony, szóval a régió egészét nézve nagyon sok minden szól az optimizmus mellett.

Az eredeti, hosszabb angol nyelvű szöveg itt olvasható el. Ritka, hogy egy ilyen kiváló elemző foglalkozzon azokkal a problémáinkkal, amelyekkel itthon minden nap megküzdünk, nagyon érdemes elolvasni a teljes interjút.

Nincsenek megjegyzések: