A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. szeptember 27.

Creative Commons: amerikai protokoll-fotók

Az index cikkéből derült az derült ki, hogy a spanyol kormányfő hiába tarotta távol a sajtófotósokat a gyermekeitől, mire szólt volna, azok már elérhetők voltak az Obamáéknál tett látogatás kapcsán a Flickren, ahova egyébként az amerikai külügy minden jelentős eseményről szabadon felhasználható, CC képeket rak fel. A szeptember 25-i képen az amerikai és a kínai elnök látható. Úgy gondolom, hogy ez a szolgáltatás a kínos baki ellenére fantasztikusan hozzájárul a blogoszféra és a nyilvánosság működéséhez. A blogoszféráról eddig a jogtiszta képek hiányoztak a legjobban. Nálunk ilyen mikor lesz?

Németország választott

Alighanem az év legfontosabb választása zajlott le ma Németországban, amelynek az volt a tétje, hogy Angela Merkel a szociáldemokratákkal kénytelen folytatni a túlzottan sok kompromisszumra épülő nagykoalíciót, vagy a feltámadt szabad demokratákkal köt koalíciót.

18:04: Az első exit poll, ami a twitteren megjelenik (csak azért is, ha már be akarták egyesek tiltani a mikroblogolást a kampánycsend miatt): Forschungsgruppe Wahlen - #CDU: 33,5% - #SPD: 23,5% - #FDP: 14,5% - #Linke: 13% -- #Grüne: 10% - Sonstige: 5,5% - #Piraten 2%. Bár a német mandátumarányok ugyanolyan nehezen becsülhetők, mint a magyarok (majdnem azonos a szisztéma), ebből úgy néz ki, hogy meglehet a CDU-FDP többség, és Németország jobboldali liberális kormányt alakíthat. A Kalózpárt két százaléka pedig nem semmi. Ha az eredmény igaz, akkor az SPD nem nagypárt többé a német terminológiában, a kereszténydemokratákat pedig négy középpárt követi a parlamentbe.

18:22 A Der Spiegel International szerint CDU-FDP koalíció jön, a szociáldemokraták a II. világháború óta nem értek el ilyen rossz eredményt; rekordalacsony a részvétel. Íme egy tömör angol nyelvű összefoglaló a pártokról.

18:24 Az origón magyarul is megjelent mandátumbecslés szerint az alsóházban megvan a CDU-FDP többség - ami a felsőházban kényelmesen megvan.

Íme, még egy érdekes elemzés a választásról. Az origó szerint az eredmény jó a magyar gazdaságnak - meg az atomenergiának.

A nyomozó: nézhető magyar film?

Sokan ajánlották nekem az elmúlt hónapokban "A nyomozót", mint a "nézhető magyar film" új díszpéldányát. Nos, ez a nézhető magyar futball-közvetítés és a hallgatható magyar popzenével rokon fogalom. A kidolgozatlan karaktereket a szokásos karakter-paródia, a poénok hiányát az öniróniának álcázott rossz tréfák fedik el. A "jól bevált", semmit fel nem vállaló k-európai groteszkbe hajló film ez is, amelynek talán egyetlen erénye, hogy van cselekménye, amelyhez többé-kevésbé ragaszkodik is. Szerintem ha a "kiváló magyar film" A megáll az idő, a "jó magyar film" A tanu, és a "nézhető magyar film" a Valami Amerika, akkor ez talán a tévébe jó. Bár két közpénz-alapból is támogatták, szerintem inkább arra jó példa, hogy miért nem érdemes egy halott ipart az államnak életben tartania.

Kibeszéletlen félelmeink

Csak a rend kedvéért - aki eddig nem tette, elolvashatja online Stumpf András Lovasi-interjúját a Heti Válaszban. Hát, ennyit a jelvény nélküli magyar indie-mítoszról: szerintem ebből Kossuth-díj lesz.

2009. szeptember 14.

Revolver-újságírás,adatvédelmi önbíráskodás vagy tényfeltáró újságírás?

Tenczer Gábor és ismeretlen tettestársai a mai Index címlapjára tették a BKV felügyelőbizottsági ülésének azt az anyagát, amely 96 BKV elbocsátott BKV vezető nevét, munkaidejének kezdő és végső napját, elbocsátásának jogcímét, végkielégítésének összegét és egyéb adatokat tartalmaz. Vajon kinek lehetett érdeke, hogy a BKV felügyelőbizottsága előtt olvashassa ország-világ az anyagot? És vajon jogunk van-e az összes ott szereplő adatot, nevet megismerni, terjeszteni?
A Büntető törvénykönyv így rendelkezik:
177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva
a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,
b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,
vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével az érintett tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.
(3) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a személyes adattal visszaélést különleges személyes adatra követik el.
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha személyes adattal visszaélést hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

Szerintem jobban is meg lehetett volna írni azt a cikket, de engem inkább ezek a kérdések kezdtek igazgatni: Vajon kinek lehetett a BKV humánpolitikai osztályán, vagy a felügyelő bizottságában olyan érdeke, ami miatt az Indexhez fordult? Az Index pedig revolverezni akart valakit, önbíráskodott, vagy újságot írt? És kinek kellene erre a kérdésre választ adnia?

Good Morning


Message to Bears (Myspace) via Beautiful Noise

2009. szeptember 13.

We Hum on the Way Home

Ha már kiszomorkodtunk magunkat Lovasi Andráson, nézzünk valami lélekemelőt. Motohiro Nakashima harmadik lemezének a címe We Hum on the Way Home, amely gyönyörű borítóba csomagolva pont azt adja, amit a címe ígér. Az alábbi ceruzaanimációhoz a 29 éves japán művész korábbi lemezének legismertebb dalát használták fel.

Trailer for "Hear the Wind Sing" Music - "Stanley Park" by Motohiro Nakashima Animation by Ben Warren

2009. szeptember 11.

"Megsárgul lassan a házatok falán minden ami választható"

Nincsen azzal semmi baj, hogy az idő múlásával az ember véleménye megváltozik dolgokról, így nem sok kivetnivalót találhatunk abban, hogy Lovasi András a Heti Válasz címlapján politizál. Sajnos Lovasi jobban otthon van az akkordok mint a demokratikus nyelvhasználat világában, dehát ez már akkor is kiderült, amikor tizennégy évvel Aczél elvtárs halála után aláírta azt a nyílt levelet, amelyet a magyar rockzene állami támogatását kérő társaival "nem is tudott kinek címezni" és végül a Magyar Narancsnak adott fel (és az meg leközölt). Az általam is nagyra tartott dalszerző most sajnos nem azt nyilatkozza, hogy "csalódtam az SZDSZ-ben és ezért nem fogom többet elénekelni a Jelvény nélkült a kampányrendezvényeiken", hanem azt, hogy "az SZDSZ-nek el kell tűnnie a politikából". Vajon hogyan fogadják be ezt a stílust a a Lánchíd Rádió kedves hallgatói és a Hír Tévé nézői?

2009. szeptember 10.

Nemzeti jövedelem és fényszennyezés

Általában a gazdasági növekedés szennyezés-növekedéssel jár együtt, ahogy azt minden környezetvédőtől tudjuk. A fényszennyezés azért jó, mert az űrből kiválóan mérhető. Egy új módszerrel a megbízhatatlan statisztikákkal rendelkező országok GDP-jét becslik az általuk kibocsátott fényszennyezés mértékével. Íme, egy korábbi poszt a Föld jövedelem-eloszlásának múlt évtized végi becsléséről, és alatta egy szerkesztett űrkép a fényszennyezésünkről.

Via eltecon.blog.hu

2009. szeptember 1.

Tatuperspektíva


A MAP állatok perspektívájából készített filmek archívuma. A fenti filmen egy tatu szalad a hátán a kamerával.

Frissítés: A BoingBoing és a Flickrblog után az origó is felfedezte az anyagot, és cikkben mutatja be a művészt és a gyűjteményt. De a vakondot kihagyták a cikkből, pedig nagyon klassz, ahogy végigszaglássza a járatát.