A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. szeptember 27.

Németország választott

Alighanem az év legfontosabb választása zajlott le ma Németországban, amelynek az volt a tétje, hogy Angela Merkel a szociáldemokratákkal kénytelen folytatni a túlzottan sok kompromisszumra épülő nagykoalíciót, vagy a feltámadt szabad demokratákkal köt koalíciót.

18:04: Az első exit poll, ami a twitteren megjelenik (csak azért is, ha már be akarták egyesek tiltani a mikroblogolást a kampánycsend miatt): Forschungsgruppe Wahlen - #CDU: 33,5% - #SPD: 23,5% - #FDP: 14,5% - #Linke: 13% -- #Grüne: 10% - Sonstige: 5,5% - #Piraten 2%. Bár a német mandátumarányok ugyanolyan nehezen becsülhetők, mint a magyarok (majdnem azonos a szisztéma), ebből úgy néz ki, hogy meglehet a CDU-FDP többség, és Németország jobboldali liberális kormányt alakíthat. A Kalózpárt két százaléka pedig nem semmi. Ha az eredmény igaz, akkor az SPD nem nagypárt többé a német terminológiában, a kereszténydemokratákat pedig négy középpárt követi a parlamentbe.

18:22 A Der Spiegel International szerint CDU-FDP koalíció jön, a szociáldemokraták a II. világháború óta nem értek el ilyen rossz eredményt; rekordalacsony a részvétel. Íme egy tömör angol nyelvű összefoglaló a pártokról.

18:24 Az origón magyarul is megjelent mandátumbecslés szerint az alsóházban megvan a CDU-FDP többség - ami a felsőházban kényelmesen megvan.

Íme, még egy érdekes elemzés a választásról. Az origó szerint az eredmény jó a magyar gazdaságnak - meg az atomenergiának.

Nincsenek megjegyzések: