A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. március 19.

Zavargások Tibetben

A kínai cenzúra miatt meglehetősen keveset lehet tudni arról, hogy mi folyik a napokban Tibetben. Miközben sokan romantikusan gondolnak a szerzetesek ellenállására, az első kikerült képek igen lehangolóak.



Az FP Passport kommentárja szerint a képeken etnikai motivációjú erőszakos demonstrációkat látunk. A Dalai láma azzal tiltakozik honfitársai akciója ellen, hogy kilátásba helyezte a lemondását.

8 megjegyzés:

K.D. írta...

Dani, szerintem érdemes megvárni mi lesz a vége, és hogy kijöjjön több információ. Kína elvágta az internetet, ellenőrzése alatt tartja a kommunikációs csatornákat. Mitől félnek? Hogy csalódunk a békés kínai kerékpárosok fejét téglával verő szrezetesek képe miatt? Nem hiszem. A kínai népi demokrácia a represszió nem túl körmönfont formáiról ismert az utóbbi ötven évben.

Amitől én sugárban hánytam, hogy Schmidt Pál egyből kijelentette, hogy nincs oka senkinek bojkottálni az olimpiát, mert az nem politikai esemény, hanem kulturális és társadalmi jelentősségű.

Antal Dániel írta...

Amit kicsempésztek a cenzúrán eddig, illetve az Economist bentrekedt tudósítójának az alapos írása egyáltalán nem szívderítő. A tibeti ellenzékben az volt a tiszteletre méltó az elmúlt ötven évben, hogy az erőszakra nem erőszakkal válaszolt. Amit most látunk, az etnikai alapú erőszak.

Én nagyon ellenzem az olimpia bojkottját. Emlékszem még, amikor a nagyszüleimmel néztük az 1984-es olimpiát, amin egy magyar se volt, és azóta hallottam, hogy hány sportoló életét tette tönkre. Szerintem több bátorság kell odamenni és megmondani mint otthon maradni.

Abban a pedig Schmidt Pálnak is igaza van, hogy az olimpia nem egy politikai esemény, még akkor is, ha nem tudja magát olyan szépen kifejezni...

K.D. írta...

57 év megszállás után betörtek néhány kirakatot, meg elagyabugyáltak pár katonát a szabadságukért. Ez még nem érvényteleníti a Dalai Láma szabadságharcát. Nekem nagyon nem tetszik az, hogy sokaknak csak addig van rendben a Dalai Láma, amíg a jópofa, színes ruhájában szépeket mond a békéről és a megértésről a világot járva. Itt legalább többtízezer - egyes források szerint 1.2 millió - eltűnt tibetiről van szó, meg az erőszakos szekularizációról. Ha valakinek tönkretették az életét azok ők voltak, és nem a szocialista sportolók.

Schmidt Pál meg nem túl mérvadó forrás a politika és a sport különválasztásának tekintetében.

K.D. írta...

És még valami Schmidt Pálról, és az ő megenedő magatartásáról a diktatúrákkal szemben. 1984-ben ő volt az Országos Testnevelési és Sport Hivatal vezetője. Formálisan ez a hivatal döntött a bojkottról.

Antal Dániel írta...

A Dalai Láma pont azért fenyegetőzött lemondással, mert az eddigi békés ellenállást az erőszak váltotta fel. Szerintem ő már majdnem fél évszázada azt az utat járja, amit Mandela vagy Gandhi. Azzal, hogy rágyújtják a han kínaiakra a lakásukat, szerintem a tibetiek ügye nem megy előrébb.

Nekem nem kell Schmidt Pált bemutatni - szerintem az 1984-es bojkott sem volt helyes és a 2008-as sem volna az. De az igen fura volna, ha Schmidt a múltjával most bojkott-párti volna!

K.D. írta...

Jobb lenne minden erőszak nélkül, ezzel teljesen egyetértek. Engem csak az zavar, hogy Kína mindent, de mindent megtehet. Közben az olimpia semmi másról nem szól, mint a nagyságukról és világhatalmi státuszukról belföld és külföld felé egyaránt.

Schmidt Pál köpönyegforgató múltjával én semmin nem csodálkoznék.

Antal Dániel írta...

Szerintem a politikai bátorság ahhoz kellene, hogy az olimpiai delegációk tagjai, vagy éppenséggel azok a politikusok, akik az EU országok képviseletében különféle alkukat kötnek Kínával, a helyszínen vetnék fel az ezzel kapcsolatos kifogásaikat. A sportolók és a földlakók megfosztása az olimpiáról nekem nem tűnik elvszerű politikának.

Antal Dániel írta...

Az emigráns tibeti parlament elnöke az Európai Parlamentben arra kérte az európai politikusokat, hogy ne bojkottálják az olimpiát.
EP közlemény