A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. augusztus 29.

A védővám tartja életben az európai villanykörtét

Egyre nehezebb megérteni azokat a vásárlókat, akik hagyományos villanykörtét vesznek: a takarékos izzók (körte alakú és hosszúkás kompakt fénycsövek) ma már sokkal jobban megérik a pénzüket. A kompakt fényforrások ugyanannyi fény kibocsátáshoz ötödannyi áramot használnak. Egy 100 wattos hagyományos körte lecserélésével évente kábé kétezer forintot spórolunk meg, és ennek csak a felét fizetjük ki. A megtakarítások még évekig jelentkeznek, mivel az élettartamuk is hosszabb a kompaktoknak. Egy százas körte 90 wattot hővé alakít, és évente 82 kiló üvegházhatású szén-dioxidot szabadít fel az erőműben. Szóval tripla ráfizetés.

Az izzók nemzetgazdasági szinten is nagy problémát okoznak. Az EU-országok az energiafelhasználásuk 5-10 százalékát fordítják világításra, aminek legalább a fele teljesen pocsékba megy. Ez egyes környezetvédőket és energetikusokat annyira felháborít, hogy világszerte mozgalmakat indítanak a villanykörték betiltása ellen Nagy-Britanniától Ausztráliáig, változó sikerrel. A fejlett világban az egykor a haladás jelképező villanykörte (például a jelenlegi török kormánypárt szimbóluma) egyre inkább a butaság szimbólumává válik.

Hol a trükk? A kompakt fényforrások pár éve valóban elég drágák voltak, és a megtakarítások olyan lassan jelentkeztek, hogy a legtöbb háztartás számára belátható időn belül nem hoztak javulást. 2007 forró nyara előtt a magyarok többsége a klímaváltozás ellen személyesen nem tett volna semmit. De az igazán piszkos trükk az, hogy az EU, ha akarna se tudna áttérni a takarékos izzóra anélkül, hogy ne a kínaiak keressenek a váltáson, ezért távol tartja tőlünk a takarékos megoldást. Az EU éves takarékos izzó gyártási kapacitása mindössze százmillió egység, és az európai gyárak sokkal drágábban termelik ezt a néhány éve még high-tech terméket, mint a kínaiak. Az EU ezért ugyan hosszú távon betiltani tervezi a villanykörtét, rövid távon azonban 66 százalékos védővámmal tartja távol a kínai takarékos izzókat az európai piacról.

Mi jobb, a villanykörte-függőség vagy az energia-függőség? A védővámokon Európa csak bukhat: azzal, hogy az ökotechnológiai cégeket megvédi a versenytől, és vámokkal tartja magasan a kínai takarékos izzók árát, feleslegesen importál egy csomó energiahordozót a Közel-Keletről és Oroszországból. Így több fosszilis energihordozót kell megvennünk, amivel felhajtjuk az energia árát, fokozzuk az üvegházhatást, és megvédjük az európai ipart attól, hogy csökkenthesse a termelési költségeit. Nem kéne annyit gondolkodni azon, hogy mikortól tiltsuk be a villanykörtét, ha nem büntetnénk az alternatívákat kereskedelmi korlátokkal: ha megfeleznénk a takarékos izzók árát, a hagyományos magától kerülne ki a vásárlók kosarából. Így viszont amit elbukunk a vámon, azt triplán bukjuk el.

Nincsenek megjegyzések: