A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. augusztus 23.

A német gazdaság újra mintaszerűen működik

Amikor még az állami gazdaságpolitikai beavatkozásnak jelentősebb tábora volt a közgazdászok körében, úgy tartották, hogy recesszió idején az államnak megrendelésekkel fel felpumpálnia a piaci keresletet, és konjunktúra idején vissza kell fizetnie a hiteleket. Aztán soha nem fizette vissza.

Németország ismét mintaszerűen működik: a gazdasági növekedés a fejlett országokhoz mérten kiváló, a munkanélküliség csökken, és a szövetségi kincstár az első félévben húsz év óta először többlettel zárt. A tavalyi év hasonló időszakának -23 milliárd eurós államadósság-növekménye után idén 1.2 milliárd euró volt a szufficit. A hír az egész európai gazdaság számára kedvező, egyrészt, mivel a német gazdaság adja az EU kivitelének és belső keresletének is legnagyobb szeletét. Másrészt azért, mert Németország maga is megsértette a maastrichti kritériumokat 2002-2005. között és most helyreállt a fegyelmezetebb gazdaságpolitika. Link: FT.com Kép: J-C-P.

Nincsenek megjegyzések: