A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. augusztus 21.

Magyarország tűzvonalban

Az Economist Intelligence Unit Hungary in the Firing Line címmel közöl elemzést a magyar gazdaság helyezetéről - a szöveg legfontosabb részei a Hungary Economy Watch blogon is olvashatók. Magyarország az elmúlt években túlköltekezett. Az állam az elmúlt két évben megpróbálta visszafogni a költekezést, és törleszteni a felgyűlt adósságokat - erre a lakosság és a vállalatok is a magánhitelezés felé nyúltak, hogy a megszokott életszínvonalat fenntartsák. De ennek az életszínvonalnak sajnos még nincsenek meg a gazdasági alapjai.
  1. A forint mostanában nem a legkeresettebb valuta, az értéke csökken, gyengülése tovább tüzelheti az inflációt. A költségvetési megszorítások miatt a gazdasági növekedés majdnem megállt, a forint érdekében végzett kamatemelés ezen még többet rontana.
  2. Az államadósság magas szintje miatt egy olyan likviditási válságban, ami az amerikai jelzálogpiaci problémák miatt fenyegeti a világ pénzügyi piacait, a kormány túlköltekezése, vagy a költségvetés törékeny egyensúlyának megborulása az egekbe emelheti a hazai finanszírozási költségeket - a költségvetési és a termelő szférában is. A világban most pénzszűke alakulhat ki, nekünk meg néha a világ pénze nem elég.
  3. A magyar magánszféra meglehetősen sebezhető, mivel nyakig el van adósódva - euróban, svájci frankban - osztrák, német, holland bankok felé. Amikor erősödk a forint, az emberek ezen nyernek, mert kisebb az euróban vagy frankban kikötött törlesztőrészlet. Persze nincsen ingyenebéd: aki forintban keresi a kenyerét, és frankban törleszt, az gyengülő forint esetén kétszer fizet. Most úgy néz ki, hogy ez lesz a helyzet.
Szóval, a kemény hónapok folytatódnak, és ráadásul az sem egyértelmű, hogy ki a hibás! Korábbi bejegyzések: Gondolatok a nemzetek nem munkával keresett pénzéről, illetve aki nem szereti a közgazdászkodást, annak érdemes újraolvasni a tücsök és a hangya meséjét.

Nincsenek megjegyzések: