A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. június 15.

A magyar közvélemény és a klímaváltozás

Magyarország nem éppen élharcosa klímaváltozás elleni küzdelemnek, noha a szén-dioxid kibocsátásban élen járunk. Egy friss felmérés szerint viszont most, hogy kimaradt egy tél, a legtöbb magyar kezd hinni a dologban, sőt, kisebb változtatásokra is hajlandó lenne, például lemondana a hagyományos izzókról. (Egyébként ez egy év alatt a mai áramárak mellett meg is térül anyagilag).
Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az egész tél középhőmérséklete mintegy 4 fokkal volt magasabb az átlagosnál. Ez a több mint százéves múltra visszatekintő mérések alapján abszolút példa nélküli! Különösen enyhe volt a január. Az év első hónapjában 6,2 (!) fokkal haladtuk meg az átlagot, ezek március végének megfelelő értékek. Emlékezetes a január 13-án Sopronban mért rekorddöntő 17,8 fok: ez az érték április második felének a szokásos hőmérséklete. [origó]
Májusban a fenntartható fejlődési politikába lehetett beleszólni, most pedig június 30-ig Magyaország hosszú távú energiapolitikájába, és persze költhet maga is az emisszió ellenes küzdelemre. .

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Dani,

ez az izzo-dolog jo lehetoseg lenne. Ha mindenki igy egyetert, nem lehetne egyszeruen betiltani a nem-takarekos izzokat? Vsgy ha ez tul durva, nem lehetne az takarekos izzok adoterhet a nem takarekosakera attenni?
Persze az energiatakarekossag annyira szurke tema, hogy a politikus es a valaszto is baromira unja.

udv
Bart

Antal Dániel írta...

Valahogy meg kéne értetni, hogy összefüggés van a villanyszámla, a villanyszámlás és az energiatakarékosság között. Ma már annyira olcsók a takarékos izzók, hogy egy év alatt mindenképpen megtérülnek - nem értem, hogy pl. közbeszerzési listán hogy lehet még nem-takarékos izzó!

Antal Dániel írta...

Apológia: mgunkhoz képest nem is szennyezünk sokat.