A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. augusztus 4.

Mennyit költsön egy ország egészségügyre?

Az Ingyenebéd ajánlójában szerepelt a Health Affairs nagyszerű cikke a kérdés értelméről vagy értelmetlenségéről, és hogyan lehet a témáról értelmesen vitatkozni. Az OECD tagállamok közül nincsen olyan, amelyik ne növelte volna 1995 és 2004 között az egészségügyi kiadásait. Mindegyik OECD tagállamnak nőtt a hazai jövedelme, és mindegyik nagyobb arányban költött belőle egészségügyre tíz évvel később. (Az ábra függőleges tengelyén az 1995-ös GDP arányos költés, ami 3%-ról indul, a vízszintes tengelyen a 2004-es értékek, ami eleve 5%-ről indul). Magyarország narancssárga karikával van jelölve az ábrán: a fejlett országokhoz képest relatíve keveset költünk, és költöttünk egészségügyre.További elemzés és adatok: Many Eyes.

Magyarország ma bruttó hazai jövedelmének 8 százalékát költi egészségügyi ellátásra, ami jóval meghaladja az ENSZ által javasolt 5 százalékot. A magyar népesség egészségügyi állapota persze sokkal jobb a világátlagnál, ugyanakkor a magyar népesség tipikusan tizenhárom és fél évvel idősebb a világra jellemző értéknél.

Az, hogy egy ország sokat vagy keveset költ, önmagában rossz kérdés. Az Egyesült Államok értéke az ábra jobb felső sarkának kiugró értéke: az USA bruttó hazai jövedelme 15,3 százalékát költi el egészségügyi ellátásra, amit egyáltalán nem igazol vissza az amerikai lakosság egészségügyi állapota. Az adat leginkább azt mutatja, hogy az amerikai egészségügyi rendszer drágán, nem hatékonyan működik. Vannak afrikai országok, amelyek arányaiban Magyarországhoz képest sokat költenek egészségügyre, de nagyon kevés eredménnyel, mert tombol az AIDS járvány, aminek csak a tüneti kezelése vagyonokba kerül.

Ábra: Ezer főre eső gyermkhalandóság és az egészségügyi költések aránya

Ha egy ország nagy arányban költ az egészségügyre, annak az oka lehet az egészség nagyobb társadalmi megbecsülése, az egészségügyi rendszer drágasága, a lakosság elöregedettsége vagy a rossz járványügyi helyzet ereménye. Egyetlen olyan, számunkra nagyon fontos tényezőre van elég egyértelműen jó hatással a magas egészségügyi kiadási szint, a gyermekhalandóságra (ld. második ábra). A What Should a Country Spend on Health Care? cikkből meg lehet érteni, hogyan lehet jól kérdezni. Azt hiszem, ez az alapja egy megfelelően finanszírozott egészségügyi rendszer kialakításának.

Nincsenek megjegyzések: