A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. augusztus 14.

Területi vita az Északi-sarkért

Az idei év egyik nagy világpolitikai szenzációja volt, hogy a klímaváltozás minden értelemben a világpolitika egyik vezető témája lett: négy ország máris szuverenitási-vitába keveredett az utolsó senki földje, az Arktisz fölött. Ahogy fogy az északi-sark körül a jégsapka (lásd az elmúlt huszonnyolc év eredményét a képen), úgy válik egyre elérhetőbbé a hajózás kiterjesztése (Észak-nyugati Átjáró...) és a következő szén-dioxid-felszabadító nagy olajtartalék. A területi viták a világtörténelemben eddig ritkán oldódtak meg háború nélkül, főleg, ha olaj is volt a dologban. Állítólag 2050-től lehet az Északi-sark környékén profitot csinálni, és egy artkikus háború kellemetlenségei miatt ezúttal van esélye a diplomáciai megoldásnak is.

Az északi sarkért folyó versenybe eddig Oroszország és Norvégia, illetve Kanada és Dánia neveztek be, az Egyesült Államok pedig egyelőre semleges, ugyanis nem írt alá egy olyan nemzetközi egyezményt ami alapján a két párosnak különféle területi igényei lehetnek. A nevető ötödik egy új állam lehet a következő évtizedekben: az újra zöldülő Grönland. Link: Foreign Policy.

Nincsenek megjegyzések: