A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. február 12.

A szuverenitás szimbólumai a Balkánon

Koszovó pályázaton kívánja kiválasztani új nemzeti lobogóját. Mivel a tartomány azt állítja, hogy nem kíván Albániához csatlakozni, a függetlenségi harcok kezdetén használt albán sasos lobogók nem jöhetnek számításba. 2000-ben az akkori elnök, Ibrahim Rugova az egykori "Dardánia" régi jelképeit vette elő, de a New Kosovo Report szerint a kissé gyökértelenné vált hagyomány nem tett szert népszerűségre. A nyilvános pályázat első körében ezernyi zászló-javaslat érkezett a világ minden tájáról, ezekből az ötletekből három javaslatot véglegesítettek. Az már biztos, hogy a Szimbólumok Bizottsága szerint sas nem lehet a befutó zászlón. Az FP Blog felidézi, hogy a daytoni békeszerződés után Bosznia-Hercegovina (bal oldali zászló) három népcsoportja képtelen volt megállapodni a közös nemzeti zászlóról és a himnuszról, így arról a helyi ENSZ-adminisztráció döntött, többek között azért, hogy a bosnyák versenyzők részt vehessen az olimpián. Montenegró a Szerbiától történő teljes elszakadás után az albán szimbólumhoz hasonlóan vörös alapú, de nem fekete, hanem arany sasos nemzeti lobogót választott (jobb oldali zászló). Itt azonban könnyebb helyzetben voltak az alapító atyák és anyák, mivel Montenegrónak van valamennyi szuverén múltja.
Frissítések
Végül a kék mezőben fehér Koszovó-térkép győzött néhány EU-csillaggal, de ahogy a képen látható, a függetlenség kikiáltásakor az elmúlt években használt kétfejű fekete sasos zászló volt a főszereplő, igaz, az amerikai lobogónak is jutott szerep. Bár több országnak van tervezett zászlója, ebben az esetben különösen nehéz lesz, hogy mind a szerb, mind az albán nemzetiségű lakók kötődjenek a tervezett szimbólumhoz.

2008. február 17: Koszovó függetlensége percről-percre
Egy kicsit több angolul.

Nincsenek megjegyzések: