A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. május 1.

Sajtószabadság Magyarországon és világszerte

A Freedom House évről-évre értékeli a sajtó szabadságát a világ összes országában. 2006-ban a világ lakossága 7%-nak volt kiváltsága a szabad sajtó, amiben benne volt Magyaroszág 10,6 millió lakosa is. A többszempontú ranglistán hazánk a 39-45. helyet foglalja el holtversenyben Ausztráliával, Ausztriával, Belizezel, Franciaországgal, Japánnal és Szlovéniával. A szabad sajtó helyzete a világon általánosságban a tavalyi évben romlott.

A térkép a rangsorhoz hasonlóan meglehetősen erős összefüggést mutat a leggazdagabb, a legkevésbé korrupt, a legboldogabb nemzetekkel, és a gazdasági szabadsággal is. A szabad sajtó az erős nemzetek és erős gazdaságok kiváltsága: bátor újságírókat és szerkesztőket, professzionális és jövedelmező kiadókat, kíváncsi, finnyás és a minőséget megfizető újságírókat, demokráciát és jogállamot igényel. Becsüljük meg!

További, egy pillanat alatt áttekinthető ügyek.

3 megjegyzés:

Zoli (SSDB) írta...

hmm, akkor kitüntetett helyzetben érezhetjük magunkat, hogy szabadok vagyunk. Nem rossz.

Névtelen írta...

de ezt nem hiszem el. Mitől lennénk mi Ausztria, Ausztrália, Franciaország szintjén?
Ott is ilyen pártújságok meg tévék vannak, mint mifelénk? Saját párttévéről csak Olaszországban tudok (Berlusconi). Sztem ez egy távoli néző felületes véleménye

Ezek szerint, ha már van két ellentétes pólus, akkor sajtószabadság van. Igaz a két pólusnak a belős normái elég furcsák. Csak a másik oldal léte miatt nevezhető demokratikusnak az egész miskurancia.
És a az önkormányzati vezetők kezén lévő helyi médiumok mitől szabadok?

Antal Dániel írta...

Azért Ausztria sem az átlátható közéletéről híres. Nem ismerem a pontozás módszertanát, a jelentés szövegében ez van a régiónkról:

Meanwhile, democracy grew deeper roots in most of Central and Eastern Europe, even as some experienced polarization and governance difficulties. The only major ratings change occurred in Bosnia-Herzegovina, due to the generally successful administration of national elections. More modest improvements were noted in Albania, for enhanced anti-corruption efforts; Croatia, for bolstering laws against hate crimes; and Romania, due to reform of the judiciary. Hungary registered a modest setback due to riots and civil unrest that occurred in an intensely polarized political environment.