A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. február 2.

Az igazi Patyomkin páncélos

Rengeteg érdekes kérdést vet fel a Patyomkin páncélos felújított verziója. Eisenstein nagyszerű némafilmje a korai sztálinizmus idején, 1925-ben készült Moszkvában. A filmet 1958-ben Brüsszelben a világ legjobb filmjének választották. A film eredeti (néma) verzióját és vélhetően cenzúrázták, vagy Eisenstein maga öncenzúrázta, de az ideológiailag kényes művet szinte mindenhol más vágásban vetítették. Az 1926-os németországi bemutatóra például 14 elemet változtattak meg.


(A Patyomkin páncélos első negyven perce)

A mai világban a filmeket tömegesen sokszorosítják, és a világ nagy részén általában azonos változatban kerülnek forgalomba, így az önazonosság kérdése ritkán merül fel. A rendezői változatok néha hosszabbak, a moziforgalmazók szempontjait nélkülöző további jeleneteket tartalmaznak. A filmtörténet kezdetén azonban a filmek sokszorosítása még nem nagyüzemben történt, az egyes tekercsek variálása, és a film "igazi" formájának megtalálása nem egyértelmű. Ugyanezek a kérdések fognak felmerülni mostanában, amikor a digitális technika számtalan változat elkészítését teszi lehetővé.

Korábban: A némafilmek sztárjai újra felbukkanak; Dandy Warhols - Insane

Nincsenek megjegyzések: