A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. július 28.

A magyarok a mának élnek?

Az Edukált kommunikációs blogról juttam a Harvard Business Online oldalán olvasható Forward-thinking Culture (Jövőorientált kultúrák) cikkre. Egy kutatás azt a nem túl meglepő tényt hozta ki eredményül, hogy azok az országok, ahol a vállalati menedzserek szerint az emberek cselekedeteit kevésbé a ma, és inkább a holnap határozza meg, versenyképesebbek. 17,000 középvezetőt kérdeztek arról, hogy mennyire ért egyezet ezzel az állítással: "Több embernek kéne inkább a mának, mint a jövőnek élnie", illetve azzal, hogy "Több ember él a mának, mint a jövőnek". A világon a legjobban az orosz, argentín, lengyel és magyar menedzserek értettek ezzel egyet. Európa és a világ legversenyképesebb gazdaságaiban (Dánia, Ausztria, Hollandia, Svájc, Malajzia és Szingapúr) viszont az emberek pont fordítva gondolkodnak.

Szokás szerint egy kicsit átalakítottam az ábrát, hogy Magyarországot jobban el lehessen helyezni. A bal felső négyzetben senki nincs - nincsen nálunk kevésbé jövő-orientált és versenyképesebb nemzet. A jobb felső négyzetben nálunk versenyképesebb és jövő-orientáltabb országok találhatók. A bal alsó négyzetben a jövővel még nálunk is kevesebbet törödő oroszok, argentínok és lengyelek, akik nálunk kevésbé is állják meg a helyüket a világpiacon. A jobb alsó négyzetben a nálunk kevésbé versenyképes, de jövőorintáltabb országok láthatók.

Összességében nem állunk rosszul, hiszen senki nem szerepel jobban nálunk, aki olyan keveset foglalkozik a jövőjével, mint mi. De az európai nemzetek közül mindenki többre viszi, aki gondol a jövőjére.

Kapcsolódó bejegyzések: A magyar közvélemény és a klímaváltozás és Pokoli meleg van Magyarországon; Boldogság és anyagi jólét és Nemzetek versenyképessége; A legrosszabbul működő államok és Globális Béke Index és végül az elöregedés és a versenyképesség viszonya.

Kísérlet: A jobb oldalon lehet szavazni a cikkben feltett kérdésre!

4 megjegyzés:

redmedve írta...

Szerintem - mindentől függetlenül - rosszak a kérdések :) Az embereket kéne megkérdezni, és nem ilyen konkrétan. A magyarok pedig elég pesszimista beállítottságúak, és mindenre pesszimistán válaszolnak. Elég gyakran alaptalanul, és magu(n)kat alábecsülve.

Névtelen írta...

Levonható az a következtetés, hogy Magyarországon nem a versenyképesség növelésére kellene koncentrálni, mert az megvan, hanem kiszámítató és motiváló jövőképet kell adni?
Pl. egy 7 éves gazdasági stratégiával vagy hosszútávú programokkal és távlati célokkal (Olimpia stb.).

Névtelen írta...

Ja és több, külföldre v. külföldön dolgozó sikeres magyar cégtől is hallottam, hogy ha itthon sikeres vagy, akkor kint biztos, hogy az leszel.
Tehát ha el lehetne érni, hogy jobban kalkuláljanak a magyarok a jövőjükkel, akkor rögtön az élmezőnybe kerülhetne Mo.
Persze nyilván nem csak ez a két tényező van. Számít a befektetett munkaidő, az állami/gazdasági szabályrendszer keménysége/bürokráciája vagy például a természeti kincsek/erőforrások birtoklása is.

Antal Dániel írta...

Pató Pál: Szerintem az a felmérés arról szól, hogy bárki otthagyja a munkahelyét 5%-kal magasbb béréért, sok vállalkozó termékfejlesztés helyett pályázatot ír, részvény helyett bankbetétbe rakjuk a pénzünket. Nem tudom mit ér ott a hét éves gazdasági stratégia, ahol egy munkáltató sem tud hét éves karrierstratégiát kínálni a dolgozóinak.

Redmedve: Ha nem vezetőket kérdeznénk, szerintem hasonló arányokat kapnánk. Igen, pesszimisták vagyunk, és ez nem használ a teljesítményünknek...