A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. július 14.

"Egyetlen ország sincs beoltva korrupció ellen"

A HVG-ben egy kiváló interjú olvasható Rupert Vininggel, a korrupció elleni küzdelem brit szakértőjével. Szerintem nagyon érdemes végigolvasni az interjút! A végszóval teljes mértékben egyetértek:
...a büntetőjog bevetése azért nem a legjobb módszer, mert a szándékos bűncselekmények bizonyítási terhe mindig az államon van, és ez rendkívül körülményes. Lehet, hogy nem ezt akarja hallani, de nehéz mást mondani, mint hogy egy olyan országban, amilyen például Magyarország, ahol tűrhető az infrastruktúra, elfogadható az életszínvonal, működnek a demokratikus intézmények, nincs más jó megoldás, mint hogy a választásokon igenis indulniuk kell olyan személyeknek, akik fel vannak háborodva, a választóknak pedig rájuk kell adniuk a voksukat. Szakértők adhatnak remek tanácsokat, rendelkezésre áll a teljes nemzetközi jogi arzenál is, de a társadalom saját felelősségét semmi más nem helyettesítheti.
A korrupció ellen úgy léphetünk fel, ha állampolgárként is felelősen lépünk gazdasági és közhatalmi tranzakciókba, és nem veszünk részt korrupt üzletekben, sem a piacon, sem a hivatalokban. Ha fellépünk a korrupt politikusok ellen, illetve ha anyagilag is megbecsüljük az azokat a sajtótermékeket és civil szervezeteket, amelyek helyettünk is elvégzik az ellenőri munkát. Azok a sajtótermékek, amelyek nem az olvasók pénzéből élnek, és azok a civil szervezetek, amelyeket az állam szponzorál, sokkal nehezebben láthatnak el ilyen feladatokat, mint amelyeket a tisztességes polgárok tartanak el.

Magyarország a 40-41. legkevésbé korrupt ország, a korrupció elszegényít, olvasnivalók a témában, és .

Nincsenek megjegyzések: