A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. július 13.

Az AIDS-járvány és a hiperinfláció kapcsolata

Ha az embert érekli a világ, nem lehet időnként nem ránézni Zimbabwére, hiszen ez az embertelen diktatúra adja az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökét is. Most a Washington Postban szerepelnek kétes eredményeikkel: a zimbabwei hiperinfláció hozzájárult az AIDS-járvány megfékezéséhez, mert a zimbabwei férfiak kevesebbet tudnak prostitúcióra és szeretőkre költeni.
- A házasságon kívüli kapcsolatokat, azokat egyre nehezebb fenntartani - nyilatkozza a 37 éves Thomas Muza, aki egyre nehezebben tudja eltartani feleségét és szeretőjét a matektanári fizetéséből. A fizetése június elején még 50 dollárt ért, ma már csak tizenhetet, és az értéke napról-napra zuhan.
Persze az elhagyott szeretők gyermekeinek ez egyáltalán nem jó hír.

A világ egyik legrosszabbul működő államában a parancsuralmi rendszer szétverte a gazdaságot, a munkanélküliség 80% körüli. A nők számára lényegében az egyetlen pénzkereseti lehetőség a prostitúció. Mióta elkobozták a fehérek földjét, nincs élelmiszer, a pénz pedig teljesen elértéktelenedett, hiszen nem lehet árura váltani. A bordélyok sorra bezárnak, és a korábbi látogatók körül sokan a keresztény missziókat keresik.

Zimbabwéban 25% körül tetőzött az AIDS-járvány, ami azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság negyede kapta el a halálos kórt. Ma 18% körül jár ez az arány.

Egy biztos: a zimbabwei vezetésű bizottság szerint az emberi jogok helyzete megnyugtató Fehéroroszországban és Kubában is. Remélem, hogy az ENSZ nem jutalmazza valami fontos WHO-poszttal Zimbabwe újabb nagy teljesítményét...

Nincsenek megjegyzések: