A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. április 21.

Nemzetek versenyképessége

A versenyképesség egy olyan közgazdasági fogalom, ami összehasonlíthatóvá teszi a vállalkozásoknak, vállalkozások csoportjainak, vagy nemzetgazdaságoknak azt a képességét, hogy egy adott piacon termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítsenek. A nemzetek versenyképessége azt jelenti, hogy mennyire képesek a világpiacon gyarapodni.

A nemzetek versenyképességét sokféleképpen próbálják mérni, számszerűsíteni. Az egyik legelismertebb, objektív mutatókon alapuló értékelést a Világgazdasági Fórum készíti el évente. Ez a Wikipédiáról származó világtérkép az egyes országok kvartilis értékeit mutatja meg (sötétzöld: legversenyképesebbek, világoszöld: versenyképesek, narancs: kevéssé versenyképesek, piros: versenyképtelenek). A szürke országokat nem értékelték. Magyarország ebben az értékelésben a 41. legversenyképesebb ország. Versenyképességi bejegyzések.

Nincsenek megjegyzések: