A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. május 14.

Diktatúra a fenntartható fejlődés ENSZ bizottsága élén

Az sem volt semmi, amikor az ENSZ emberi jogi bizottsága nyolcadszor is elítélte Izraelt, majd a szólásszabadság korlátozásáról kezdett ajánlásokat megfogalmazni, de még csak a forró májusig jutottunk el, hogy mindezt sikerüljön feledtetni: ma Zimbabwe diktátora, Robert Mugabe környezetvédelmi és turisztikai minisztere, Francis Nhema vette át az ENSZ Fenntartható Fejlődés bizottságának elnöki székét. Az Economist 2007. május 17-i száma Vissza a sötét középkorba (Back to the dark ages) címen számol be az ország gazdaságpolitikai eredményeiről. Zimbabwéban azóta van éhínség, mióta a fehér tulajdonosok földjét elkobozták, és nincs aki művelje - az Economist szerint a miniszter személyesen is elkobzott és tönkretett egy agrárgazdaságot. A jól sikerült földreform óta 2200 százalékos infláció van, és az országnak a szerencsésebb területein akár napi négy órán át is van vezetékes áram. A kínai pártlap persze kiemeli azt is, hogy az afrikai tőzsdék közül a zimbabwei szárnyal: tavaly például az első tíz hónapban 2000% százalékos árfolyamnyereséget lehetett elkönyvelni, vagyis a zimbabwei részvények ugyanúgy inflálódtak, mint a zimbabwei dollár. Mugabe 27 éve vezeti szerencsétlen országát, most szerzett még egy ENSZ bizottságot is. Az ENSZ-be vetett bizalom ehhez képest még mindig elég magas: a világ legkülönbözőbb pontjain az emberek szívesen adnának katonai erőt az ENSZ BT kezébe, akár saját kormányukkal szemben is. De a Föld jövőjét Mugabe kezébe?
A zimbabwei kisfiú
Steve Evans fotója.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Eddig azt hittem, hogy a nap híre Sándor Klára törvényjavaslata a parlamenti női kvótáról, és az ötpárti egyezség a jövő generációk ombudsmanjáról, de ez mindent felülmúl.

Névtelen írta...

Hát újabb bizonyítéka annak, amit azért a neokon-csoport tagjai (a Hírszerző megmondós blogköre) régóta pedzegetnek, hogy az ENSZ valahol röhejesen működik. Ahol Fehéroroszország vigyáz az emberi jogokra ott azért gondok vannak.

kitz: én rájöttem, Magyar Bálint nővé operáltatja magát, nehogy következő nekifutásra kibukjon az ügyvivői testületből. (Az igazi kérdés persze az, hogy műtétjét támogatja-e az OEP.)

Antal Dániel írta...

Sziasztok, ez a vita itt folyik. A briteknél bezzeg a neme k közöti egyenjogúságot nem a választott képviselőknél, hanem a munkáltatóknál folytatják, pl. miért nincs elég mozdonyvezetőnő.

Nemzeti Krónika - Árral szemben. írta...

Látom te is tudsz képet válogatni. :)

Amúgy teljesen igazad van! :)

Névtelen írta...

A pitlák hazai közélet témái gyakran elszívják a figyelmet a fontos ügyekről.
Megnéztem, mit talál a hírkereső.hu az ENSZ-ről. Megmondták, hogy ne gazdag fehérek kocsikázzanak bioüzemanyaggal, hanem fűtsék vele a szegények házait, az oroszoknak nem tetszik a Koszovó tagságáról szóló határozat, és az új klímaváltozási jelentés, és végül: Drew Barrymore ENSZ nagykövet lesz.

schwert írta...

hogy röhejesen működik az ensz, az többé-kevésbé még a vezetői számára is világos. de a kérdés az, hogy jobb lenne-e a világ ensz nélkül?

Antal Dániel írta...

Szerintem rossz irányba vezet az a kérdés, hogy jobb lennee-a világ ENSZ nélkül, mert ENSZ van. Szerintem ha nem lenne ENSZ, lenne helyette valami más, jobb, vagy rosszabb.

Szerintem inkább azt kell mérlegelni, hogy egyes ügyeket rá lehet-e erre az ENSZ-re bízni, vagy nem.

Antal Dániel írta...

Az Economist eheti száma alapján korrigáltam az FP Blog hivatkozott cikkéből vett információt - nem Mugabe vezeti személyesen a bizottságot, hanem környezetvédelmi és turisztikai minisztere, Francis Nhema, aki maga is tönkretett egy működő zimbabwei agrárgazdaságot.