A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. március 24.

Újra vita a kannabiszról

Egyszer vettem részt a parttalan kannabisz-körüli vitában, ahol arról győződtem meg, hogy a két kibékíthetetlenül fundamentalista álláspont között se kompromisszumnak, se új gondolatoknak nincsen nagy fogadókészsége. A Szabadlovas Közgazdász Egyletben zajló, nem alapjogi jellegű vitának se lett szélesebb közönsége, pedig elhangzottak újfajta érvek pró és kontra is. Az elmúlt években aztán nagyon meg is untam ezt a témát. Idén végre valaki követ dobott az állóvízbe: a legalizálását zászlajára tűző brit Independent napilap megváltoztatta az álláspontját és bocsánatot kért az olvasóitól. A szerkesztőséget a legújabb kutatási eredmények arról győzték meg, hogy a kannabisz hatóanyaga, a THC különféle mentális betegségeket okoz, és az elmúlt tíz évben a szer legalább negyedmillió skizofréniás betegséget okozott. Ma egyre többen veszélyesebbnek tartják az LSD-nél és az ecstasynál. A hírt itthon a Hírszerző vette át, majd a Jégbüfén olvastam róla újra, aztán hozta az Inforádió is. 2003-ban amellett érveltem, hogy a dekriminalizáció csak aláássa a büntetőjogi rendszert, a legalizációnak pedig nincsen meg a többsége, a jelenlegi büntetési gyakorlat pedig értelmetlen. Cikkem rekriminalizációt, a dekriminalizáció helyett másfajta büntetést szorgalmazott. A magyar társadalom általában nem tud mit kezdeni a kannabisz-fogyasztókkal, akik jelentős terhet róhatnak családjukra, munkatársaikra. Azt hiszem, nem vagyok egyedül, aki soha nem volt meggyőződve a kannabisz ártalmatlanságától, aki ne látott volna embereket függővé válni, ne látott embereket kiszolgáltatottá válni, munkájukban, tanulmányaikban elmaradni. Az ilyen emberek persze leginkább maguknak ártanak, de gyakran nagy terhet tesznek családjukra, barátaikra is. Ezt pedig jobb megelőzni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na és az alkoholfogyasztók által a társadalomra mért tehertétellel mi a helyzet? Mert ha a kannabiszt emiatt kívánja valaki tiltani, akkor erősen el kell gondolkodnia a legális drogok ugyanezen aspektusain és a megfelellő következtetéseket le kell vonni.

Antal Dániel írta...

Linkeltem a rekriminalizációs álláspontomat - szerintem sem kell az alkoholt sem büntetlenül fogyaszthatóvá tenni.

Azzal együtt szerintem egyelőre cáfolatlan egy érvem: a magyar társadalom legalább ezer éve ismeri az alkohol és az alkoholizmus problémáját, ezért nem teljesen védtelen vele szemben. Ez nem mondható el mondjuk a THC miatt skizofrénné váló fiatalok problémájáról.

Névtelen írta...

Helló!
Én már túl vagyok az alkohol és a fű problémáimon egyaránt. A drogok (illegális vagy legális, mindegy) alapvetően rossz dolgok. De: hány betépett emberről hallottál, aki agresszív volt, másokat bántalmazott?
Ne mondd, hogy a fű rosszabb, mint a pia!
M