A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. március 22.

A bencések mentik meg az európai alkotmányt?

Az európai alkotmánytervezet vitájában az egyik leghevesebb érzelmeket kiváltó kérdés a preambulum közös európai örökségére vonatkozó rész volt, pontosabban az, hogy az alkotmány preambuluma hivatkozzon-e Európa keresztény örökségére. Egyes EU tagok esetében a kereszténység államvallás, mások viszont alkotmányosan elkötelezettek az állam és az egyház szétválasztása mellett. A kérdés a magyar politikusokat is megosztotta. A keresztény örökség mellett leginkább Lengyelország állt ki tagállamként, ellene a szekuláris Franciaország foglalt állást. Ennek fényében igencsak érdekes félfordulat tanui lehettünk a héten.

A francia kultusztárca felmérést készítetett abból az alkalomból, hogy a tárca háromnapos szemináriumot rendezett Párizsban az európai örökség témakörében. Összesen 5023 embert kérdeztek meg az Európai Unió alapító tagállamai közé tartozó Franciaországban, Németországban és Olaszországban, valamint az 1995-ben csatlakozott Finnországban és a 2004-ben taggá vált Magyarországon arról, hogy miként gondolkodnak az európai kulturális örökségről. A felmérésben részt vevők 63 százaléka gondolja úgy, hogy az EU "nem jelent veszélyt országuk identitásának megőrzésére", a magyaroknak az átlagnál valamivel kisebb hányada, 59 százaléka vélekedett így. Hatvan százalékot tett ki azoknak az aránya, akik szemében az európai kulturális örökség létének ténye erősíti az EU-hoz tartozás érzését. Ugyanennek a szemináriumnak az apropóján a francia kultuszminiszter felavatta a magyar és spanyol kollégájával közösen kezdeményezett európai kulturális örökségi jegyzékbe tartozó első számú örökség emléktábláját. És vajon mi lett az egyes számú európai örökség: a cluny apátság!

Ha van az összeurópai keresztény örökségnek szimbóluma, akkor az Cluny. A cluny reformok a kereszténység egyik legfontosabb reformmozgalma volt, még abban az időben, amikor az egész európai kereszténység egységes volt, és Európa összes állama kereszténynek tekintette magát. A cluny apátságból indult a bencés rend, amely Európa kulturális és politikai történelmében is nagyon jelentős szerepet játszott.

Ha optimisták akarunk lenni, azt hihetjük, hogy néhány nappal a berlini nyilatkozat előtt Franciaország is tett egy fontos gesztust az európai alkotmány megmentéséért. (Kép: Wikipédia)

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Nemrég találtam a blogodra, egész érdekes dolgokat veszel a tolladra.
Csak egy apró pontosítás: a bencések nem a Cluny apátságból indultak, hanem a kb. 400 évvel korábban alapított Montecassinoból, ami Olaszországban van. De valóban Cluny vitathatan érdeme, hogy sokat tett a szerzetesi élet megreformálásért a 10. században.

Antal Dániel írta...

Mostanában került nekem elő újra ez a téma, persze köszönet Gregnek a pontosításért, és íme egy érdekes adalék Horváth Réka blogjáról (Sarkozy lateráni beszéde).