A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. február 27.

Ügynökfilmjek Oscarjai

Két nagyszerű ügynök-témájú film kapta a fődíjakat az idei Oscar-gálán. Közép-Európában, ahol az ügynöktéma csak az elmúlt egy évben kezdett igazán berobbani, nagyszerű municiót kaptunk saját vitáinkhoz!

A tégla (legjobb film, eredeti címe egy filmbeli imaszövegből The Departed, azok, akik már a túlvilágra távoztak) Scorsese izgalmas maffia-filmje, ami ezúttal Boston ír bevándorlói közegében játszódik. A film szereplői korrupt rendőrök, az ír bűnszövetkezet tagjai, és téglák, akiket a két vetélkedő hatalmi csoport beépít egymáshoz. Milyen erkölcsi szabályai vannak egy jó érdekében gonosz közegben végzett munkának? Hogyan lehet titkos struktúrákban érvényesülni? Milyen kompromisszumokat lehet kötni a formális és az informális hatalmi struktúrákban, vagyis miként korrumpál a hatalom? A három férfifőhős, Jack Nickolson, Leonardo DiCaprio és Matt Demon paradésat alakítanak, kár, hogy DiCapriot nem ezért a szerepéért jelölték, mert a film elhozhatott volna még egy szobrocskát! A film végig nagyon izgalmas, a rendőrök és a bűnözők is a beépített embert keresik, és közben élik a maguk sajátos világát.

A mások élete (Das Leben der Anderen, legjobb nem angol nyelvű film) a kelet-német titkosügynökök tevékenységén keresztül szintén a hatalom korrupciójáról szól. Mi történik, ha nem az "államérdek", hanem a szexuális vonzalom adatja ki valakivel a megfigyelési parancsot? A melodramatikus filmben az irracionális érzelmi szál teljesen összekavarja a megfigyeltető, megfigyelő és a megfigyeltek viszonyát. A mások élete végig igyekszik a történelmi környezetet, a kelet-német panelházak, olcsó grúz borok, barnás színű Warburgok és a Stasi technikai eszköztárának világát hitelesen visszaadni, ezért retrómánisáok számára is igen élvezetes lehet. A film kapcsán sok szó esik az egyik férfi főszereplőről, a megfigyelt értelmiségiről, szerinem azonban a Stasi-ügynök a legjobb alkotás. Amíg a téglában a női szereplők szinte statiszták, itt a színésznőt játszó színésznő is központi figura. A film nagyszerűen mutatja meg, hogy 2007-ben, amikor megkapta a legjobb nem angol nyelvű fillm Oscar-díját, miért téma még mindig az ügynökök világa. A magánéletre telepedő, korrumpálható hatalom egy életre rendezi át az emberi viszonyokat, és mindenél mélyebb lelki sebeket ejt.

A tégla hatalmat gyakorló emberek számára kötelező film, bárki számára izgalmas mozikaland. A mások életét először helyenként didaktikusnak, szájbarágósnak éreztem, de utána A téglához hasonlóan teljes súlyával rám nehezedett. Ez a film leginkább a Schindler listájára emlékeztet: nagyon tisztességesen mesél el egy olyan történetet, amit mindenkinek meg kell értenie, hogy soha ne felejtse el. Tessék elvinni rá az iskolásokat!

Wikipédia: Das Leben der Anderen, The Departed Moziban: A tégla, A mások élete Honlapok: The Departed, Das Leben der Anderen
Recenziók: Das Leben der Anderen

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

dani, ha gondolod, kölcsönadom a Departed eredeti, hongkongi verzióját DVD-n. én a bostoni verziót nem láttam, de az eredeti látványvilágban is, filozófikusságában is remek.