A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. január 6.

Merre tartunk az Unión belül?

A Magyar Nemzeti Bank kiváló elemzést készített arról, hogy közeledünk-e, vagy távolodunk-e az EU magjától Elemzés a konvergenciafolyamatokról címen. Végre egy elemzés, ami arról beszél, hogy van-e hasznunk az EU-tagságból! A maastrichti célok ugyanis csak nominális, közbenső célok, amelyek néha jók arra, hogy elfeledjük, ezek azt a célt hivatottak szolgálni, hogy elérjük a gazdasági fejlettség és gazdagságnak azt a szintjét, amelyet Németország, Franciaország vagy Hollandia is elért. A reálkonvergencia azt jelenti, hogy mi is olyan gazdagok lehetünk, mint az EU régi tagjai.

Miközben dél-nyugati szomszédunk a Gazdasági és Monetáris Unió tagjaként az EU mélyebb integrációs fázisába ért, dél-keletről nálunk sokkal gyorsabban fejlődő, céltudatos és nagy versenytársaink jelentek meg az egységes piacon, ideje elgondolkodnunk, hogy merre tartunk a nagyobb Unióban.

Én valami ilyesmit szűrtem le az anyagból:
  • Szlovénia nagyon, Litvánia, Lettország, Észtország, Ciprus és Málta pedig kevésbé hagyott le bennünket a mélyebb gazdasági integrációba vezető úton.
  • Az EU-fejlesztési források hatása gazdasági felzárkózásunkra mérsékelt hatással lesz, ha egyáltalán lesz hatása. Sorsunk a saját kezünkben van.
  • Magyarország legnagyobb hosszú távú gazdasági problémája az, hogy kevesen dolgoznak. Ennek egyik oka, hogy a hazai adóbevételek aránytalan mértékben a munkaerőt terhelik.
  • A hazai aktivitási ráta lassan, folyamatosan növekszik, ami a felzárkózás irányába viszi a gazdaságot, de ennek hatása csekély.
  • A hazai nemzetgazdasági beruházási ráta valamivel meghaladja az EU-átlagot, ami a szolid mértékű hosszú-távú felzárkózást valószínűsíti.
  • A magyarországi felzárkózás eddig elsősorban nem a munkaerő vagy a tőke jelentős növekedéséből, hanem a termelékenység jelentős javulásából táplálkozott, például az elavult szocialista technológia és munkaszervezés lecseréléséből. Ezen a területen egyre kevesebb tartalékunk marad (bár ha a vasutat vagy a postát nézzük...)
  • Magyarország nem teljesíti a nominális konvergencia-célokat, de a konvergencia irányába fordulást akadályozó kockázati tényezők a jelenlegi kiigazításokkal csökkennek.
  • Az elmúlt húsz évben az Unióban volt egy tucatnyi akkora költségvetési kiigazítás mint amit jelenleg Magyarországon átéltünk, és ezek egy része elérte a kitűzött célját. Minél gyorsabb, radikálisabb volt a beavatkozás, annál valószínűbb volt, hogy elérje a célját.
Közgazdászok számára szerintem a százoldalas tanulmány kötelező olvasmány, ha viszont valaki közérthető interpretációra vágyik, feltétlenül töltse le az MNB igazgató-helyettesével,
Csermely Ágnes az Inforádió Aréna műsorában 2007. január 3-án készült interjút. Számomra nagyon világos, érthető, lényegretörő beszéd.

Nincsenek megjegyzések: