A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. február 18.

Mindenhol elérhető linkgyűjtemény

Jókora munkával sikerült kialakítani a del.icio.us linkgyűjteményemet. Ez a szolgáltatás arra jó, hogy az ember mindenhonnan elérje a linkjeit, amit a szolgáltató egy adatbázisban tárol. Aki akarja, hozzám hasonlóan a linkjeit, vagy azok egy részét megoszthatja egy nyilvános oldalon is, és hasonló érdeklődésű emberekkel csereberélhet. Azt hiszem, jópár hasonló szolgáltatás van a neten.

A lenti linkfelhőt nem érdemes klikkelni, képként mentettem el. A del.icio.us egyik hibája, hogy bloggal, honlappal nehezen rakható össze, mert javascriptet használ, ami az olvasónál vagy engedélyezve van, vagy nem, és elég lassú. Úgyhogy nálam marad jobb oldalon a link, illetve a frissen elmentett linkek a Böngéssz velem! rovatban.

A migráció elvileg egyszerű, a böngésző elmentett könyvjelzőit fél óra alatt felmásolja magának. A probléma ott kezdődik, hogy a böngésző mappaneveit cimkének fogja használni, márpedig az nem lesz praktikus, mert nem az ember nem cimke-szerű neveket ad, szóval a kézzel való rendezgetést nem lehet megúszni. Sok cimkézés van, itt érdemes egyszerű szavakat egymás mellé tenni szóközzel elválasztva, mondjuk vasút történet vagy gazdaság történet, vasút-történet vagy gazdaság_történet helyett. Ugyan angolul sokkal jobban működik a dolog, de így még mindig relatíve kevés cimkével megússzuk, a cimkéket pedig jól lehet kombinálni és csomagolni a kereséskor. A cimkéknél nem érdemes a magyar és más nyelvű tartalmakat keverni.

A linkgyűjtemény bővítése a kezdeti nehézségek után pofonegyszerű, mivel a legtöbb böngészőre lehet egy gombot telepíteni, ami egy gombnyomással felkínálja cimkézésre az éppen megtekintett oldalt, majd lehetővé teszi még egy klikkel a mentést. Ha valaki legalább két gépet használ rendszeresen, akkor nagyon hamar megszereti, hogy ugyanúgy vannak rendezve a linkjei, és a számítógépcserénél pedig aranyat ér a szolgáltatás. Az viszont biztos, hogy a böngésző és a webes szolgáltatás közötti szinkronizáció egyáltalán nem intuitív. Ha valaki tud jobb rendszert, kommenteljen, aki össze akarja rakni a sok helyen lévő linkjeit és nem tud jobbat, regisztráljon a del.icio.us oldalon, akit meg csak érdekelnek a témáim, böngéssze a linkjeimet, és ha témába vágót lát, küljde el a links for antaldaniel gombra kattintva nekem is.

Nincsenek megjegyzések: