A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. február 15.

Hol jó gyermeknek lenni?

Az Unicef gyermekjóléti jelentése (pdf) a fejlett piacgazdaságokat tömörítő 21 OECD ország körében hat szempontból vizsgálta a gyermekek jólétét. Ezek az országok általában a világ leggazdagabb országai. A legjobb lehetőségei az észak-európai jóléti és liberális államokban, valamint Spanyolországban van a gyermekeknek. Az utolsó öt: Portugália, Ausztria, Magyarország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia.

Biztos, hogy érdemes alaposan elemezni a jelentést, mert a triviális válaszok nem adják magukat. Az országok egy főre eső jövedelme nem tűnik döntőnek: Magyarország csak egy hellyel marad le a csoporton belül is egyik leggazdagabb Ausztriától. A fejlett jóléti állam és a hatékony állam láthatóan segít, de Spanyolország mégis a legjobbak, Portugália a legrosszabbak között van. A helyzet nem drámai olyan szempontból, hogy a 21 ország a világ leggazdagabbjai közé tartozik, de látszik, hogy a megfelelő társadalmi és állami intézményekkel sokat lehet javítani vagy rontani. Az utolsó két helyezett esetében a társadalmon kívüli rétegek, a gyakran etnikai hovatartozáshoz kötődő masszív deprimáltság biztosan sokat ront. Magyarország esetében: esetleg a romák helyzete?

Link: New York Times, Family Scholars, Guardian.

Nincsenek megjegyzések: