A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. január 2.

Térinformáció és népszámlálás

Az információ megfelelő sűrítése számtalan matematikai kutatás tárgya. Az egyik legegyszerűbben értelmezhető sűrített adat maga a térkép. Ha a térképen nem a domborzat hiányzó harmadik dimenzióját sűrítjük, hanem mondjuk a lakóházak életkorát, vagy a népsűrűséget, a közpolitikai tervezésben nagyszerűen használható eszközt kapunk. A Columbia University Earth Institute kutatói pontosan ezt csinálják az USA népszámlálási adataival. A felső térkép azt mutatja, hogy a lakóházak mekkora része épült 1970 előtt, az alsó pedig azt, hogy mekkora része épült 1970 után. Ez az érdekes statisztika pedig nagyon sokat elmond arról, hova tevődik át az USA súlypontja, hol várhatók az épületek (és lakóik) elöregedéséből szociális problémák, hol nő és csökken a népesség. A U.S. Census Grid segítségével nagyon sok mindent megtudhatunk az Amerikai Egyesült Államokról. Magyarország ennél sokkal kisebb ország, ki tudja, talán érdemes volna megpróbálkozni ezzel a módszerrel.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia, ezt ismered? http://mokk.bme.hu/atlasz/
üdv.samu

Antal Dániel írta...

Köszönet! Tényleg nagyon jó!

nyammnyamm írta...

nnna, samu megelozott.

Antal Dániel írta...

Azért ha valaki tud segíteni egy használható térképet készíteni a MOKK-os tesztverzióval, hálás volnék érte. Sajnos egyelőre csak egy adatfelülelet tud kezelni, és azok sincsenek az adatforrásokból úgy válogatva, hogy bármit is jelentsenek térben. Kb. egy órát vacakoltam vele, hogy készítsek egy olyan térképet, ami valamit mutat. Pedig az eszköz nagyon jónak tűnik, technikailag letisztult, nagyszerűen nyitott, de látszik, hogy akik fejlesztik, nem a felhasználó problémáinak oldaláról közelítenek :)

Névtelen írta...

Egy érdekes cikk, kapcsolódik a témához: http://www.publiceye.org/magazine/v21n1/smith_no_cities.html

A mokkos adatbázisnak én a kész eredményeit láttam, térképkészítéssel magam eddig nem próbálkoztam, de most neki fogok gyűrkőzni...