A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. január 22.

Személyes vasúti járművek

A HeHe alkotópáros (Helen Evans, Heiko Hansen) egyik fantasztikus projektje a személyes vasúti járművek tervezése. A vasúti pályahálózatok hackelése egy ismert vasútbarát szórakozás, amikor kisebb vasúti járművekkel, például hajtányokkal olyan hálózatokat járnak be egyesek, ahova nehéz, tilos, vagy szinte lehetetlen eljutni (Lásd: Hajtánnyal az elhagyott nagybörzsönyi vonalon, 99 Mb letöltés, realplayer streamként is élvezhető). A HeHe olyan személyes vasúti járműveket tervez, amelyekkel használaton kívüli vasutakat lehet bejárni. Módszerük a fordított kulturális tervezés eszközével él, és több, a vasúti közlekedés során elhagyott dilemmához kanyarodik vissza.
A train projekt katalógusszövegében felidézik azokat az élményeket, amelyekről a vasút első utasai számolnak be, többek között az együtt utazás elidegenítő hatását. Az első nyilvános vasútvonalakon még működtek egyéni kocsik, csakúgy, mint a közutakon, és Franciaországban az állam (ki más) a megrendelésre működő személyes kötöttpályás járművekkel még a hetvenes években is folytatott kísérleket. A HeHe személyes járműveivel a repülő szőnyegek hangulatában lehet egyedül, személyesen átélni a vasúti utazás élményét. A perspektívaváltás különben is hasznos: az 1998-as hackelők sem hitték volna, hogy kilenc évvel később az elhagyott hegyi pályát valaki felújításra méltónak találja. A projektet a BoingBoing kürtölte világgá.

Nincsenek megjegyzések: