A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. január 4.

Nagyobb lett az Európai Unió


Ezen a héten minden értelemben nagyobb lett az Európai Unió. Csatlakozott Románia és Bulgária, amit Magyarországon némi gyanakvással vegyes mérsékelt öröm fogadott. Pedig magyarigazolvány, státustörvény és más félmegoldás helyett is azonos jogállású lett a határainkon túl élő magyarság döntő része: mindannyian az Unió polgárai lettünk. Ugyanilyen fontos, hogy az Unió mélyülésének folyamata is folytatódott azzal, hogy Szlovénia bevezette az eurót, ezzel a Gazdasági és Monetáris Unió része lett, nincsen többé saját monetáris politikája, viszont részese a közösnek. Dél-keletről nálunk gyorsabban fejlődő riválisokat kaptunk, Dél-nyugaton pedig lekörőztek bennünket.

Románia 22 millió lakossal csatlakozott az Unióhoz - ez 1,5 - 2 millióval kevesebb, mint amennyivel a kommunizmust befejezték 17 éve. Az országba a poszt-szovjet Moldáviából jelentős számú bevándorló is érkezett, 2001-ben többen érkeztek, mint mentek. A kivándorlók jelentős része éppen Magyarországon telepedett le, ezzel megakadályozva, hogy az átmeneti válság hasonlóan mély demográfiai problémákat okozzon mint a két új tagnál. A román GDP 5,8%-kal nő, a legfejlettebb régiókban, például Bukarest környékén munkaerőhiány van. Sibiu (Nagyszeben, Hermannstadt) Európa egyik kulturális fővárosa 2007-ben. A román internetet a romania.org címen érdemes elkezdeni böngészni. Szerencsénkre a romániai magyaroknak van egy Index-mutációjuk, a Transindex, úgyhogy legnagyobb EU-szomszédunk híreit magyarul is olvashatjuk. Azt hiszem, érdemes.

Bulgária sem éppen egyenes úton ment át a szovjet blokkból az EU-ba, 7,7 millió polgárral érkeztek, ami egymilliós csökkenést jelent a rendszerváltásuk óta. A GDP növekedése 5,8%, a feketegazdaság nagyon jelentős. Bulgária mediterrán éghajlatával, tengerpartjaival, változatos természeti szépségeivel, plusz a csatlakozás adta jelentős reklámérték miatt az év turisztikai slágere lehet. A bolgár kormány hivatalos honlapja kiválóan áttekinthető, bár nem hiszem, hogy sokoldalúbb mint bármely kormánylap. A bulgaria.comot emigránsok szerkesztik, és nem olyan jó, mint Magyaroszág vagy Románia nyitólapja.

1 megjegyzés:

Antal Dániel írta...

Ez a kis színes kimaradt, pedig ha igaz, érdekes.