A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. január 6.

Mennyit fogunk nyugdíjra költeni a jövőben?

Az Európai Bizottság megpróbálta megbecsülni, hogy az egyes tagállamok 2010 és 2050 között a jelenleg ismert demográfiai, foglalkoztatottsági és migrációs trendek alapján mekkora részét fogják a bruttó hazai terméküknek (GDP) nyugdíjra költeni. A jelentés adatait a Many Eyes segítségével térképre vetítettem, a térképeken a 2004. évi tényeket hét becsült időszakkal lehet összehasonlítani.

Az itt bemutatott térképpár szerint Magyarország 2025-ben a 2004. évi 10,4 százalék helyett 13 százalékát fogja nyugdíjra költeni a nemzeti jövedelmének. Minél sötétebb egy ország színe, annál többet fog a nemzeti jövedelméből nyugdíjra költeni. A változás nem tűnik drámainak, de ha belegondolunk, hogy a 2006. évi megszorítások hány százalékkal csökkentették az GDP-arányos állami kiadásokat, akkor nem kis tételről van szó. A térképen az is látszik, hogy azok az országok járnak jól, amelyeknek várhatóan nő a lakossága. (Több ilyen európai ország is van, többnyire azok, amelyek beengednek migránsokat).

Nincsenek megjegyzések: