A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. január 2.

Az ENSZ első nekifutása a homoszexuálisok alapvető jogainak

2008 december 18-án hatvanhat ország támogatta azt a deklaráció-tervezetet, amely elítélte volna a homoszexuálisok, transzneműek és más nemi orientáción alapuló kisebbségek diszkriminációját. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hatvanadik évfordulóján az EU soros elnökeként Franciaország terjesztette be a javaslatot, amelyet az EU tagokon, így Magyarországon kívül számok latin-amerikai és afrikai ország is támogatott. Támogatta a javaslatot például Kanada, és Brazília is, illetve Kuba és Izrael is, ahol pedig nem mondhatni, hogy minden emberi jog érvényesülne. Velünk szavaztak az európai szövetségesek, így Norvégia, Lichtenstein, Izland, Svájc, minden balkáni állam - hozzánk hasonlóan sok olyan állam, ahol a homoszexualitás gyakorlása húsz éve még bűncselekmény volt.

Magyaroszág három nappal azt követően szavazott igennel, hogy az Alkotmánybíróság történelmi jelentőségű határozatában elvileg lehetővé tettei az azonosnemű párok élettársi kapcsolatának jogi elismerését, és némiképpen paradox módon egyúttal megsemmisítette az Országgyűlés által erről alkotott törvényt.
Az Alkotmánybíróság határozatában kiemelten hangsúlyozta azonban azt is, hogy a házasság védelmére vonatkozó — Alkotmányban rögzített — kötelezettség kizárólag a különneműek, tehát azok vonatkozásában értelmezhető, akik egymással házasságot köthetnek. Az ő helyzetüket az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolata nem befolyásolja, különösen nem sérti vagy veszélyezteti. Az azonos neműek tartós párkapcsolata számára az elismerés és a védelem igénye levezethető az emberi méltósághoz való jogból. Számukra a jogalkotónak — az Alkotmány korlátai között — biztosítania kell egymás irányában a házastársakéhoz hasonló olyan jogállást, amely az egyenlő méltóságú személyként kezelésüket biztosítja.
Obama elnöknek lesz mit változtatnia: az Egyesült Államok sem támogatta diszkrimináció-ellenes tervezetet, ami annak rendje és módja szerint kiakasztotta a demokrata tábort. A Vatikán azt állítja, hogy alapvetően egyetért a céllal, de nem értett egyet a tervezett szöveggel. Szíria vezetésével döntően az arab országok ellen-tervezetet fogalmaztak, ami szintén összeszedett hatvan országnyi támogatót. Oroszország tipikus módon "egyik tábor mellett sem állt ki", vagyis tartózkodásával akadályozta az európai kezdeményezést. Kína a világ legnépesebb országa, és India, amely magát a világ legnépesebb demokráciájának tartja, szintén nem foglaltak állást.

Kép: UN Dispatch blog. További magyar információk: Háttér.

Nincsenek megjegyzések: