A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. január 14.

Freedom House 2009: Politikai és szabadságjogok a világban

Az amerikai Freedom House 36 éve értékeli a politikai és szabadságjogok érvényesülését világszerte. Bár módszerüket szokták kritizálni, és értékeik az amerikai demokrácia értékei, úgy gondolom, hogy az egyik legelfogadottabb és legátfogóbb értékelést adják a témában.

A világon az emberek és az országoknak is 46% él szabadságban, az emberek 20% és az országok 32 százaléka részben szabad, és az emberek 34% százaléka a világ országainak 22 százalékában alapjogaitól megfosztva él. Az elmúlt évben a világ szabad lakosságának az aránya (akárcsak a demokráciák aránya a világ országai között) sajnos csökkent.

A legnagyobb romlás a volt Szovjetúnióban tapasztalható, ahol egyes mutatók már Fekete-Afrika szintje alatt vannak. A világ legszörnyűbb országai Észak-Korea, Türkmenisztán és Üzbegisztán politikai jogok szempontjából. Magyarország 2005. óta folyamatosan a lehető legjobb osztályzatot kapja. Azt hiszem, nem becsüljük meg eléggé a szabadságunkat. Sem.

Nincsenek megjegyzések: