A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. január 6.

Jogtiszta képek Magyarországról

Ugyan a flickr rendszerében nagyon könnyű képeket keresni, a jogtisztán használható, csak néhány (és nem minden) jogot fenntartó képeket nem lehetett igazán a térkép alapján összevadászni. A Creative Commons Magyarország pool térképen azonban ezt most már meg lehet tenni, hála a közreműködőknek, akiket lényegében egy nap alatt trombitáltam össze. (Itt lehet kényelmes diavetítés formájában véginézni az eddig berakott képeket). Az itt található képeket a szerző feltüntetésével, néha a változtatás jogával, néha anélkül jogtisztán fel lehet használni nem kereskedelmi célra, blogokban, a Wikipédiában, prezentációkban. Link: A kép szerzője.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdemes szétnézned a zooomr.com-on is, ott jóval több nagyfelbontású CC-s kép található.

Antal Dániel írta...

Köszönöm a tippet! Nekem egy kicsit túl soknak tűnik a sávszélesség-igénye, és a flickr-en már előfizető vagyok, de jó, hogy írtad!

Ja, és nagyon jó az oldalatok!

Tgr írta...

Az ötlet remek, de a Wikipédián csak cc-by és cc-by-sa képeket lehet használni, és a nemkereskedelmi cc képek használata máshol is erősen korlátozott (pl. ha reklám is van a blogodon, akkor már nem használhatod ott).

Antal Dániel írta...

Hello Tgr, találsz a poolban ccy-by és cc-by-sa képeket is. Mivel nem csak a Wikipedia járt a szemem előtt a pool létrehozatalakor, ezért nem akartam ezzel nagyon szőrözni.

Tgr írta...

Az a baj, hogy nem sokan tudják, mi a különbség a szabad (as in freedom) tartalom és a CC-féle some rights reserved között, úgyhogy sem a feltöltők nagy része nem lesz így tisztában azzal, hogy mennyire korlátozza a képe felhasználhatóságát, amikor cc-by-nc-t választ, mert hátha kap úgy érte pénzt is (aztán persze nem), se az újrafelhasználók nem fogják érteni, hogy miért törlik folyton a képeiket. Jó dolog az nc pool is, csak az nem jó szerintem, ha összemosódik a kettő.